fredag, januari 24, 2014

Skövlat landskap 6.



Det är -19 grader kallt när jag på morgonen den 24.1 kör till dagens gympapass. Röken står rakt upp i den vindstilla, arktiska morgonkylan. Det är en ynnest att vi har kärnkraften och vattenkraften som ger oss energi med 90 % verkningsgrad. När vindkraften står stilla och ger 0 % energi när den elektriska energin behövs som mest.

Vindkartslagen örn
Bättre än så kan väl inte skillnaden beskrivas. Men vindkraftens vänner har gjort sina val. Häromdagen fick en av dem utrymme i media, vi såg honom på TV i pälsmössa angripa vattenkraften och de vetenskapsmän inom kungliga vetenskapsakademin, som ifrågasatt vindkraftens rasande snabba utbyggnad.  Med miljöbalken som verktyg vill man nu riva upp och ompröva de tillstånd som gäller för vattenkraften. Skälen man använder är miljömässiga, men på vilket sätt blir miljön bättre av att vindkraft med usel verkningsgrad tillåts skövla enorma skogsarealer? Skall gamla synder sedan vattenkraftens utbyggnad, nu få utgöra skäl för att skövla våra skogar också? Den frågan borde vara i högsta grad relevant?

Det slutar inte där, skogarnas landskap är också hem för det som samlat brukar kallas biologisk mångfald. Växt och djurlivet sammantaget. I vindkraftssammanhang väcks inte sällan frågor om lämpligheten att bygga anläggningarna på områden där den biologiska mångfalden kan ta allvarlig skada? Det har naturligtvis irriterat vindkraftens förespråkare, vilket innebär att den utredning som nu pågår om rovdjurspolitiken, utökats med att också kungsörnarna skall tas med. I ÖA den 13.1 finns en mycket läsvärd artikel, som tar upp detta fenomen. Följande citat talar sitt tydliga språk:

En av regeringens vindkraftssamordnare uttrycker att artskyddet är det största hindret för vindkraftsetablering där man nu jobbar hårt för en förändring av artskyddet. Förekomsten av kungsörnar är ett exempel, eftersom där har några vindkraftsetableringar fått avslag i miljödomar.

I takt med att kritiken mot vindkraften ifrågasätts, ökar tydligen desperationen hos dess vänner och profitörer. Att man angriper den billigaste energikällan vi har, vattenkraften är exempel på det. Att man nu vill kraftigt begränsa skyddet för hotade arter, till fördel för vindkraften, talar sitt tydliga språk?

2014.01.24

Jarl Strömbäck  

Inga kommentarer: