lördag, januari 11, 2014

Skövlat landskap 2.


Låt oss återvända till åren 2007-2008. Besluten att satsa stort på vindkraften har tagits i regeringen, utan protester från den rödgröna oppositionen. Det pådrivande partiet Centern, är också ansvarigt för näringsdepartementet i regeringen. Nu sätts resurser in för att få flygande fart på utvecklingen.

Energimyndigheten får i uppdrag att utse lämpliga områden för vindkraften i landet. SMHI hjälper till med vinddata i det avseendet. Och när det gäller lagstiftning runt verksamheten, väljer man att bortse från det som annars ses som en given del av lagstiftning, nämligen att den skall bygga på ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. Det motstånd som kommer från Kungliga Svenska Vetenskapsakademin struntar man i, och någon beprövad erfarenhet av storskalig utbyggnad i vårt land, och i vår klimatzon, föreligger inte.

I tillämpningsföreskrifterna som utgår från regeringen kan man läsa följande: Att pröva vindkraftverk följer samma process som att pröva annan verksamhet som klassas som miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken. Det finns emellertid en viktig skillnad och det är det så kallade kommunala vetot. Det kommunala vetot finns enbart vid prövning av vindkraftverk och innebär att prövningsmyndigheten, det vill säga Länsstyrelsen eller Miljödomstolen, endast får ge tillstånd till vindkraftverk om kommunen har godkänt det.

Hur den tillämpningen kommer att tillämpas skall framtiden komma att utvisa. När nu slussarna öppnas upp för både ekonomiskt stöd, och närmast obegränsat politiskt stöd, är det inte konstigt att hungriga kapitalister likt gamar samlas runt bytet. Egen erfarenhet spelar i det fallet mindre roll, när bollen satts i rullning, då rullar den.

Hur den rullar, och de drivkrafter som används i det sammanhanget skall vi återkomma till.

2013.01.11

Jarl Strömbäck

 

Inga kommentarer: