onsdag, januari 08, 2014

Skövlat landskap 1.


 

Nytt år och nya utmaningar. Det är dags att här i bloggens form ta sig an en annan av dagens svindlande händelser. Svindlande i mer än en betydelse. Vi skall se på vindkraftens explosiva utbredning med kritiska ögon.

Men först lite bakgrund. Vem vill inte se en mångfald av energilösningar? Energilösningar som ger så liten skada som möjligt, samtidigt som den är alltid närvarande och billig? Så har nog fler än undertecknad tänkt. Det kan handla om att omvandla vårt avfall till nyttig gas? Det kan handla om utnyttjande av vågkraften i havet, och tidvattnets fluktuationer. Den forskningen pågår fortfarande. Men en annan lösning skulle snart dra till sig uppmärksamhet och resurser, vindkraften.

Året är 2006 och det är valår. När valet är över har landet fått en borgerlig regering sammansatt av 4 partier. Ett av dem är centerpartiet, partiet som har sina rötter i det svenska bondesamhället. Här kräver man nu en gigantisk satsning på vindkraft för att medverka i regeringen. Från en hobbyverksamhet av mycket blygsamt format, skall vindkraften byggas upp till 30 TWH (terawattimmar) motsvarnade ca hälften av vad vatten- respektive kärnkraften levererar. Det kan inte ske med små hobbysnurror gömda i strandkanterna på våra kuster. Nu väntar en helt annan verklighet.

Den nya regeringen accepterar villkoret, utbyggnaden skall finansieras med el-certifikat, i grunden en skatt som vi alla får vara med och betala. I alla stora förändringsprocesser uppstår vinnare och förlorare, så också i denna. Om det och annat kommer mer i kommande avsnitt av bloggen.

2014.01.08

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: