tisdag, oktober 01, 2013

Vanstyrets politik 15



Det talas mycket om omsorg om den kommunala ekonomin, inte minst i kommunen norr om skogen. En kommun känd för sina vidlyftiga affärer på områden långt utanför det kommunala området. Affärer som nu gjort att trycket på de lagstiftade områdena inom skola och omsorg är mycket stort.

I gårdagens KF(30.9) fanns på dagordningen frågan om en flyttning av delar av den kommunala administrationen till en lokal byggts för att locka universitetsstuderande till orten. De lokaler de kommunanställda skall lämna i så fall, skall byggas om till lägenheter. En ombyggnad som kommer att bli mycket kostsam, givet att det handlar om ett äldre kontorshus med trånga gångar och rum. En fastighet som enligt e som arbetar där plågas av mögelproblem.

I beslutsunderlaget fanns tre ekonomiska värden, bokfört värde för de två fastigheter som berörs, samt ombyggnadskostnaden för ”skolhuset” som skall bli nytt kontor.

De stora kostnader som kommer att uppstå i flyttning och renovering/ombyggnad av det gamla kontorshuset fanns det inte en siffra på. Inte heller några uppgifter på eventuella intäkter vid en eventuell försäljning v det gamla kontorhuset.

I debatt hävdade undertecknad att fullmäktige inte på de grunderna var beslutsmässigt, man hade inte underlag för beslut. Det hindrade inte majoriteten (S) att genomdriva en omröstning vilken i vanlig ordning, och givet egen majoritet vanns.

Trycket på de lagstadgade verksamheterna, är lika stort som det politiska lättsinnet i andra sammanhang.

2013.10.01

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: