tisdag, oktober 22, 2013

Makten och bulvanerna 23.



Dagens avsnitt handlar om hur testamenten hanteras i maktens värld. Där blir den sista viljan verkligen en sista vilja, vilket kommer att framgå av texten.

2013.10.22

Jarl Strömbäck

Hur kan vi acceptera att testamenten vid ett förvaltarskap sätts helt ur spel?


En annan effekt av ett förvaltarskap, som inte många är medvetna om, är att en förvaltare överhuvudtaget inte behöver bry sig om sin huvudmans eventuellt upprättade testamente.

Ett testamente i dag behöver inte registreras varför det rent praktiskt också kan vara svårt för en förvaltare att ens känna till att huvudmannen upprättat ett testamente.

Men även om förvaltaren känner till testamentets existens så är ju detta ett dokument som per definition inte skall öppnas förrän huvudmannen har avlidit.

Med ett oinskränkt mandat som förvaltaren har för sin huvudmans räkning så kan ju denne genom bindande rättshandlingar helt sätta ur den gamles sista viljeyttring ur spel.

I praktiken kan ju hela kvarlåtenskapen ha förbrukats och t.ex. gått till att betala ohemula omsorgsavgifter till den kommun som med tvångsmedel satt den gamle under förvaltare.

Likaså kan ju olika förmånstagarförordnanden av förvaltaren sättas ur spel utan att vare sig den gamle, aktuellt förvaltningsinstitut eller de insatta förmånstagarna kan göra ett enda dugg åt detta.

Rättsäkert??

Knappast!!

14 Återinför snarast krav på att registrera testamenten.

Varför drogs förslaget om framtidsfullmakter tillbaka?


Via efterforskningar och intervjuer så har det lagändringsförslag som framlades för några år sedan, på diffusa grunder dragits tillbaka.

Vid ett samtal med Eva von Schéele vid SKL så tar hon faktiskt åt sig ”äran” av att vara en av dem vilka såg till att stoppa detta annars så utmärkta lagändringsförslag.

Man kan ju endast spekulera varför SKL så aktivt motarbetade detta lagändringsförslag.

Tyvärr kan man inte helt befria sig från tanken om att detta lagförslag allvarligt skulle ha begränsat kommunernas möjlighet att fortsätta med sitt systematiska ”rån” av gamlas tillgångar.

Men främst skulle ju en framtidsfullmakt att denna framtidsfullmakt årligen skall vidimeras som gällande av den vilken utfärdat denna.ha säkerställt hur individen vill ha sitt stöd på gamla dagar organiserat och därmed gjort det omöjligt för myndigheter att via förvaltarskap sätta anhöriga på åskådarplats.

15 Inför snarast krav på att alla senast vid 65 års ålder skall ha upprättat en framtidfullmakt samt registreras och årligen vidimeras.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer: