torsdag, januari 24, 2013

Det blåser...



Det blåser i det politiska landskapet i vårt land. Utvecklingen mot ett två-partisystem fortsätter, på de mindre partiernas bekostnad. Och i grunden är det kanske inte så konstigt. Om man från partiernas sida går fram med blicken riktad långt över de gräsrötters nivå, vilka man tror sig företräda. Då är utvecklingen inte svår att förstå.

Och egentligen borde man väl inte beklaga utvecklingen. För är det inte så att vi egentligen och i vanliga fall ser positivt på utveckling och förnyelse. Utan de synsätten hade vi inte haft den standard på olika områden vi har idag. Men även i de snabbt växande, sker snabba omställningar. Eriksson och Nokia som var kungar för några år sedan, är numera omsprungna på sina områden av Samsung och Apple.

På politikens område tycks emellertid rädslan för förändring vara särskilt stor. Där samlas tyckandet och motståndet mot förändring på ett sätt som skiljer. Tydligen finns en inbyggd motvilja mot förändring i de egna trygga systemen, samtidigt som man utan sentimentalitet lägger ner skolor, försämrar i omsorgen av de äldre, och hanterar offentliga medel på sätt som får gräsrötterna att resa ragg och söka förnyelse.

På senare tid har vi fått ta del av en närmast hjärtlös hantering av utvisningsärenden, där små barn utan förankring i andra länder hotas av utvisning. Samtidigt betalas av ansvarig myndighet 30 000 kronor per månad för primitiva campingstugor utan toalett för att ge boende till nya asylsökande.

En svindlande summa som närmast för tankarna till ocker. Är det konstigt att gräsrötterna söker ny politisk hemvist? Var finns det politiska ansvaret?

Det skadar inte med blåst också i de politiska systemen.
2013.01.24
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: