lördag, januari 19, 2013

Amerikanskt dilemma



     
I den här bloggen har genom åren synpunkter på det våld som masskjutningar av oskyldiga i skolor eller på andra offentliga platser innebär. Det urskillningslösa våldet, det som inte söker sina offer på andra grunder än dödandet i sig, är i grunden obegripligt som inslag i ett civiliserat samhälle.

Att det då fått så stora proportioner i USA, förebilden för det goda samhället för stora delen av den övriga världen, är svårt att förstå och smälta. Den abnorma företeelsen skall väl inte finnas i det trygga och goda samhälle de flesta förknippar med drömmen om Amerika??

Amerikanska konstitutionen i original
Den stora gruppen vapenvänner är i det avseendet de som mer än andra motsätter sig nödvändiga förändringar. National Rifle Association (NRA) och dess lobbyister hänvisar ständigt till den amerikanska konstitutionen av 1787, där rätten att bära vapen finns inskriven.

Och visst vore det lättare att acceptera den synpunkten om också vapenvännerna accepterade att det gällde den typen av vapen som fanns år 1787. Dåtidens vapen var enkla mynningsladdade gevär, med dem skulle vi inte få några masskjutningar. Argumentet att hänvisa till konstitutionen leder också fel i andra avseenden. Vid den tiden pågick det utrotningskrig mot den amerikanska urbefolkningen som med dagens synsätt med säkerhet skulle benämnas folkmord.

Den delen av USA-s historia är en i många anseenden mörk historia, som bara fragmentariskt lyfts fram i sitt verkliga och brutala sammanhang.

Om nu Obama lyckas med försöket att begränsa vapenlobbyns inflytande, är det något att glädjas åt. Risken är tyvärr att det blir en halvmesyr, att alltför avancerade automatvapen kommer att fortsätta att flöda i kretsar där de inte hör hemma.

Och i förlängningen att det demokratiska inslagen i samhället trängs allt hårdare av skräcken för det osynliga men alltid närvarande våldet.

2013.01.19
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: