onsdag, januari 30, 2013

Vanstyrets politik 13.


Det är dags att efter en tids vila, återkomma till ovanstående rubrik. Vi är inne i ett nytt verksamhetsår i kommunen norr om skogen. Facit för de ekonomiska utsvävningar kommunledningen sysslat med de senaste åren börjar komma. De kan inte gömmas undan längre.

Ungefär så skulle man kunna tolka den dragning om kommunens ekonomi, som ledande tjänstemän gav vid senaste KF den 28.1. 

Den skattehöjning om 35 öre/skattekrona som genomfördes vid årsskiftet var knappast ens plåster på såren, ytterligare 80 öre per skattekrona behövs om man med nu kända kostnader skall kunna balansera den kommunala ekonomin under 2013. Och kommunalskatten kommer med en sådan ökning att bli mer än 2 kronor högre än rikssnittet.

Den här utvecklingen är inget ödesbestämt. Det är resultatet av en vårdslös hantering av skattemedel. Man har valt att spekulera i internationell företagsamhet med nu alltmer uppenbara följder.
 
Nu blir det inte någon ytterligare skattehöjning i år. Alltså måste taxorna på olika områden skärpas, och kostnader kapas. Redan kunde man i Villaägarnas nyligen redovisade sammanställning visa, att vattentaxan i kommunen norr om skogen är dyrast i länet. Två tusen (2000) kronor mer per hushåll/år än om man bor i den billigaste kommunen.

Och i Dagens Industri den 13.1 kunde man ta del av den rating som Svensk Kommunrating gjort av kommunen, och som ger sämsta rating – D. Då gjordes den bedömningen innan den upplåning av ytterligare 725 miljoner som gjordes under senhösten 2012.

Vem bryr sig, vi slickar såren och accepterar det ledarskap vi valt? Då bör man komma ihåg att trycket på vård-skola-omsorg kommer att öka. Fler kommer att få lämna sina jobb, och det är inte alltid de som borde få gå. Andra kommer att upptäcka att makten och bulvanerna lägger sitt förvaltande täcke över den egna personen, och självbestämmandet blir till en saga blott.

Det är en intressant utveckling, men inte i dess mest positiva betydelse.

30.01.2013
Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, affärerna rullar på med oförminskad styrka i vår kommun. Kommunakuten har sagt sitt, Övik får inte låna mer,ni är för skuldsatta.
Men...då träder trollkarlen från Sundsvall in på scenen. Med hustrun som rådgivare till det s-märkta kommunalrådet har han snart kollrat bort rådet.Nu säljer vi ut av det av skattemedel uppbyggda och för pengarna hyr vi in oss hos ortens för dagen nyaste och klarast lysande företagsstjärna, ni vet han som bygger krokanen på Lasarettsgatan. Sedan säljer vi ut Nygatan 18 till samma företag som bygger spännande lägenheter som endast personer som kan hosta upp 2 miljoner för lägenhet kan tillåts/köpa. Vilken koppling finns mellan denne trollkarl från Sundsvall och företagsstjärnan som bygger en krokan?
Idag är det som bekant lättast att tjäna pengar på att för billig penning köpa in allmännyttans fastigheter och omvandla dem till privata bostäder. För vem bryr sig eller ens vet om att nu sker utförsäljning i en rasande fart av fastigheter som byggt och betalats med skattepengar till privata aktörer. Fastigheter som kostat åtskilligt av skattepengar reas nu ut för att Öviks kommun skall klara sina enorma skuldräntor och klara sig från konkurs det
närmaste året.
Och... allt detta pga att vi haft fullständigt i ekonomi inkompetenta personer i vår kommunledning. Personer som satt sig själva och sin egen image som storpolitiker i främsta rummet.