tisdag, januari 08, 2013

I gamla fotspår



Jul- och nyårstid är också tid för en del vila, och kanske nya böcker att glömma bort sig i. Eller med andra perspektiv, böcker behöver ju inte alltid vara nya, de kan vara nygamla men ändå ge läsaren tillfredsställelse för stunden.

En sån bok har undertecknad snart läst ut, den beskriver hur ett par unga grabbar i mitten av 1960-talet rustade upp en risig gammal sjövärnsbåt, och sedan lyckades med konststycket att som en av de första jordenrunt-seglarna i liten båt från vårt land, göra just det. Att under 3 år segla jorden runt, med långa stopp på olika ställen.

Det är både intressant och sedelärande på något sätt att följa deras lågbudgetresa. För egen del har deras eskapad funnits i min kunskapsbank under alla år. När därför boken kom ut i nyutgåva förra året, blev den en given gåva från anhöriga.

Panamakanalen 1968, Ms Kungsholm
Inte bara därför att seglingen i sig är ett gemensamt intresse. Utan än mer eftersom de två åren 1967-68 som befäl på Svenska Amerika Linjens då supermoderna lyxkryssare Kungsholm, förde undertecknad till de exotiska platserna också Lunken tuss några år tidigare besökt. Söderhavets öar, Galapagos, Marquesas, Tahiti, Tonga, Fiji, Australien, Bali och många andra.

Det är både vemodigt och med stor glädje tankarna följer de två pojkarna från Sundsvall på deras segling. Men också att parallellt minnas de egna resorna i samma vatten. Låt vara att lyxen var enormt mycket större på Kungsholm, vi hade å andra sidan inte den tiden att stanna på de olika ställena, att vi fick någon djupare kontakt med lokalbefolkningen.

Så här i vintertid kan jag med andra ord rekommendera boken för den som är intresserad av ett par unga äventyrares upplevelser i en tid långt innan charterflyget gjort tillgängligheten så stor att det exotiska i någon mån blivit vardagsvara.

2013.01.08
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: