onsdag, april 11, 2012

Kejsarens nya kläder



HC Andersen var en skarp iakttagare, och en lysande skribent. Få om ens något som skrivits i koncentrerad form har en större relevans än just sagan om kejsarens nya kläder. Bedragaren som förmådde kejsaren att tro på drömmen om det utopiska. På vägen utmanövrerades tvivlarna den ene efter den andre, och på olika sätt.
Till sist gick kejsaren trotsigt stolt med sin krona på huvudet, naken inför folket men i tron att han bar den förnämsta av dräkter. Men folket såg verkligheten, den att kejsaren var ju naken.

I vår tid finns parallellen i högsta grad i kommunen norr om skogen. Där lät man sig förföras av bedragaren i en bilhandlares förklädnad. Ethanol-jesus hade landat, och nu skulle fabriker byggas, landet skulle bli rikt. De som hissade varningsflagg var bakåtsträvare, hade inte förmågan att se möjligheterna.

Men bedragaren såg möjligheterna, andra möjligheter. Sedan kommunen år 2005 väl fastnat på den utkastade kroken, tog han de för utbyggnaden i Norrland avsedda pengarna och åkte ner till Afrika för att bygga sockerfarmer. Talat om etanol ur träråvara, var inget han trodde på, framtiden fanns i andra delar av världen. Talet om den välsignelsebringande norrländska etanolen fick fortsätta ännu några år, innan bubblan sprack.

De hundratals miljoner som skulle använts för fabriker och arbetsplatser i de norrländska länen försvann i afrikanska, polska och andra projekt. Kommunen står nu med ett utarmat energibolag som behöver ca 1 miljard i nya pengar för att inte gå omkull. Och kommunalrådet, vår lokale kejsare gör sitt bästa för att skyla sin nakenhet.

Priset för godtrogenheten förklädd i det förföriska ordet möjligheter, får nu kommunens invånare, i synnerhet de äldre betala. Höjda avgifter, sparbeting på 2,5% i kommande budget i verksamheter som redan tidigare hyvlats hårt.

Hur stort är tålamodet egentligen, är uppgivenheten så stor att man inte förmår utkräva ansvar?

2012.04.11
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: