fredag, april 20, 2012

Att bränna pengar



Att bränna pengar är kanske inte det allra klokaste, ändå är det vad som ständigt pågår i vår del av landet, och i nutid. Det fick vi, en samling personer med intresse för gasdrivna bilar, lära oss häromdagen.

Scenen var konferensen ”Energivision Norr” som samlat expertis och de som ville veta mer i Örnsköldsviks Folkets Park under 2 dagar den gångna veckan (18-19/4). Grundtanken är att med årliga möten mellan ledande företrädare för de 4 nordliga länen försöka bygga på den sammanhållning som inte gick att nå i regionfrågan. Att praktisk verksamhet nå de mål som kanske är mer gripbara än den övergripande tanken på en region.

Men nu tillbaka till de brända pengarna. Biogas är en ständigt närvarande resurs som tas illa tillvara i vår nordliga del av landet. Man utvinner biogas ur biologiskt avfall i en rötningsprocess som dels ger metangas (biogasen), dels torrsubstans som kan antingen användas för gödning eller bränsle.

Nog är det väl en god tanke att man istället för att låta den resursen förfaras, tar tillfället i akt för att som en del i klimatomställningen göra fordons gas och användbar torrsubstans av matarester och annat biologiskt material.

Söder om Dalälven har man tagit den här tanken till sig, den som åker till Stockholm kan knappast åka taxi utan att det är en gasbil. Norr om samma älv finns 4 mackar i hela det stora Norrland, på platserna Östersund, Sundsvall, Skellefteå och Boden. Vad gör man då med den gas som ändå uppstår i olika sammanhang? Man facklar den, så heter det när man bränner den till absolut ingen nytta vid ex. Vis de kommunala reningsverken. Gas motsvarande 4,3 miljoner liter bensin bränns upp i de 4 nordliga länen vart år. Den kvantiteten gånger 15 kronor litern blir i runda tal 65 miljoner kronor som kunde använts på ett klokt sätt, samtidigt som man skyddade miljön. Metangasen ger inga utsläpp att tala om jämfört bensin eller diesel.

Och i värdstaden för konferensen Örnsköldsvik berömmer man sig om att ha landets största framställning av biogas i Domsjökombinatet. Men den som letar en gas mack i staden med världsklass på visitkortet, får leta förgäves.

Visst är det ändå ganska trist.



2012.04.20

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: