tisdag, april 24, 2012

Vindkraften som kvarnsten


På sistone har en debatt blossat upp i riksmedia angående vindkraftens vara eller inte vara, eller kanske snarare den frenesi som nu råder avseende utbyggnaden av vindkraften.

Det är bra att den debatteras, det är bra att inte bara dess profitörer på olika nivåer får komma till tals. Det är bra att Kungl. Vetenskapsakademin nu också kastar skygglapparna och går ut i debatten. Se denna länk http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/meningslos-satsning-pa-vindkraft_7075891.svd

I förra veckan avhölls en förhållandevis stor konferens i energifrågor förr norra delen av vårt land. Där diskuterades framtiden och dess utmaningar på energiområdet. Märkligt nog hördes inte det minsta lilla pip om vindkraftens påverkan om den tillåts bli dominerande som energikälla. Och dit strävar ju de som fastnat för de flygande vingarna.

Då är det nyttigt att läsa den inklippta artikeln, så gör det kära läsare. Allt är inte guld som glimmar, åtminstone inte för de som har rollen av betalare. Och det är vad vi som konsumenter gör och kommer att få göra i ökande grad i takt med att vindkraften byggs ut. Vi gör vi via elcertifikaten. Vi kommer att få göra det för att bygga ut säkra kraftöverföringar över långa avstånd. Och vi kommer att få betala när vattenkraften förvandlas från vår trygga säkra energikälla, helt fossilfri dessutom, till att bli ett komplement till en ständigt på grund av vädret fluktuerande vindkraft.

Vägen är utstakad av de partier, Centern och Miljöpartiet som för lobbyisternas för vindkraftsindustrin talan. Och dess värre också godkänd av de partier som i rädsla för förlorade regeringstaburetter, godkänt resursslöseriet.

Hårda ord tycker ni, eller relevanta?



Läs länken och begrunda.

24.04.2012

Jarl Strömbäck






Inga kommentarer: