söndag, december 06, 2020

Likt en spegel

Tidig decembermorgon när det är dags att hälsa den 2-a advent med en morgonpromenad. Det är en osannolikt fin morgon. Plus 7 grader är en ovanligt varm temperatur för årstiden. Och älvens klara och lugna vatten speglar stadens ljus så fint. En bra start på en fin decemberdag.

För de som är intresserade av vintersport ges stort utrymme för det i TV. Skidskyttarna från vårt land har stora framgångar, och glädjen över det är rörande i de olika intervjuerna. Och nog måste det vara underbart att få de positiva resultaten efter år av hård träning, fysiskt och mentalt. Och visst är det vackert att vi får sola oss i glansen av att Sverige får del av äran i priset för världens bäste friidrottare 2020, genom svenskamerikanen Duplantis världsrekord i stavhopp. En ung stjärna som förtjänar framgången, och har många år kvar att visa sin speciella skicklighet.

I politisk mening återgår utvecklingen i det stora landet i väster i någon mån till normalitet. Den avgående presidenten gör vad han kan för att försvåra för den administration som skall ta över den 20.1.2021. Så gör den som inte kan förlika sig med sitt nederlag, och saknar ansvarskänsla och respekt för annars givna traditioner när det gäller maktöverlämnande.

Och i EU och Brexit-frågan föreligger ännu inget avtal om hur den skall lösas. Brexit-frågan är på det sättet bara i sin linda, dess återverkningar återstår att se och uppleva. Många i England kommer nog att ångra sitt stöd för Brexit när dess realitet blir tydlig för dem. Den brittiska självbilden må vara historiskt präglad, landet över vilket solen aldrig går ner, Storbritannien.

Men det var då och nu är nu.

Och i vårt land råder Cowid-19 över debatt och dagsfrågorna. Rädslan finns där hos både enskilda och myndigheter. Och ansvarsutkrävandet bollas mellan regering, regioner och kommuner. Samtidigt som man talar om en nationell kris, anser sig regeringen inte ansvarig. Nog är det en särskild ordning. Att sedan resultatet blivit en hårresande hög dödlighet i vårt land jämfört med övriga nordiska länder, att de stänger sina gränser för oss, och att det nordiska samarbetet är på väg att falla i stycken blir resultaten.

Nog om det, skribenten vill avsluta med att önska läsarna allt gott i adventstid.

2020.12.06

Jarl S

Inga kommentarer: