onsdag, december 16, 2020

Innan vintersolstånd

En underbar morgon denna decembers 16-e dag. Plus 6 grader i luften påminner mer om vår än om jul och vinter. Och mörkret skingras så fint av alla ljus från träden på torget. Mörkret går mot sin vändpunkt, och bortom den kommer dagarna att bli längre igen.

I vårt av Corona-viruset sargade land kommer vi vid årsskiftet troligen ha det högsta dödstalet för det gångna året på mer än 100 år. Och den Commission som i dagarna kommit med sina uppfattningar om hur vi hanterat pandemin, riktar skarp kritik mot de myndigheter som haft att bemöta den sorgliga utvecklingen. Nog finns det där anledning till självkritik och utrymme för det som så ofta kallas förbättringspotential.

Nog om det och till mycket trevligare tankar. I dagarna har det slutligen blivit klart att paret Biden/Harris blir USA-s kommande ledarskap, trots Trumps idoga motstånd och påståenden om valfusk. Och nu kanske också de räddhågsna republikaner som fegat i frågan tar sig samman och erkänner Biden/Harris. Bland republikanerna finns ändå en person som förtjänar aktning för sina ställningstaganden, nämligen Mitt Romney. Må hans raka och hederliga agerande lyfta honom till ett ledarskap över det nu sargade och av Trump kuvade republikanska partiet.

Om Brexit talas det mycket i dessa tider. Den en gång så sturske Boris Johnson är inte så stursk längre. Långtradarna bildar kilometerlånga köer vid färjelägena mot EU för att få hem eller ut så många varor som möjligt innan klockslaget när handelsavtalen med EU upphör. Slutligen har också det brittiska ledarskapet insett, att ett avtalslöst utträde ur EU, drabbar det egna landet mer än EU.

Dags att glädjas åt det som ändå är positivt, snart kommer vaccineringen mot Cowid-19 att komma igång och på sikt bryta smittkurvan. Och julens högtider, så som man nu kan fira dem, blir förhoppningsvis fina stunder för oss alla.

2020.12.16

Jarl S

Inga kommentarer: