onsdag, december 30, 2020

Förväntningar

 Årets näst sista dag är här. Morgonen är fin och ljum, vid promenaden speglas stadens ljus i älvens vatten. De senaste dagarnas positiva besked om påbörjad vaccinering mot Cowid-19 lyfter förväntningarna. Det gör också det nu upprättade avtalet mellan EU och England i Brexit frågan. Och börsen visar med stigande kurser att utvecklingen tolkas positivt.

Sent omsider har också i vårt land en pandemilag lagts fram som gör det möjligt att stänga ner aktiviteter i samhället som man menar bidrar till smittspridning. Frågan återstår hur man i så fall kompenserar de som får bära bördan av de åtgärderna. Många aktiviteter berörs och kommer att förändras för alltid, genom de som nu i pandemins spår växer i form av E-handel och distansarbeten.

Och i media förespråkar också tunga förespråkare, att regionerna som politisk nivå tas bort, vilket innebär att dess funktioner övertas av stat och kommuner. Det är givetvis ingen självklarhet att den regionala nivån skall bestå, men vägen till en avveckling är lång och krokig. Svensk byråkrati lämnar sällan något ifrån sig som man lyckats bygga upp.

Ute i den stora världen väntar politiken på maktskiftet i USA. Äntligen har också republikanska ledamöter i senat och representanthus insett att Trump-eran är över. Man börjar nu positionerna sig för ett liv utan Trump, och visar det genom att rösta mot honom i olika frågor. Återstår för paret Biden/Harris att ta itu med ett hårt splittrat USA, att binda nya band av samförstånd och förtroende med det amerikanska folket.

Samtidigt tränger sig den diktatoriska världens ledarskap på, och kräver allt mer plats. Kinas och Rysslands roll måste bemötas med smartness och styrka. Trumps agerande löste inga problem, han misslyckades till varje del i det avseendet. Inget i de politiska kraftfälten stormakterna emellan, eller relationen till Nordkorea löstes av Trump. Han blåste i trumpet men böjde sig så fort motståndet blev starkt nog.

När det nya året börjar kommer det i de demokratiska länderna ske i en känsla av glädje och framtidstro. Men utmaningarna kommer snart nog att bli dominerande på ledarsidorna.

2020.12.30

Jarl S

Inga kommentarer: