lördag, november 28, 2020

November 2020

Novemberdag och en strålande sol lyser lågt men starkt över hus och marker. Och folkets mångfald lockas ut att ta del av det korta timmarna med solljus, genom promenader eller vilostunder på lämpliga platser. Adventstiden är inne och ljusens mångfald lyser upp i mörkret. Den långa perioden av väntan på julen har börjat. En period av glädje och förtröstan för inte minst de små som hör framtiden till.

Och ute i den stora världen måste nu den trumpne presidenten i USA förstå hans tid i ämbetet är räknad och tidsatt. Men fram till den tiden, den 20/1 2021 gör han sitt bästa för att obstruera och försvåra för sin efterträdare Joe Biden. Och all världens ledare, utom Trump-kollegan Vladimir Putin, har accepterat och gratulerat Biden/Harris till deras mycket tydliga valvinst.

Nu till vår europeiska bakgård. I kampen mot Cowid-19 och dess följder glöms ofta den dagliga politik som styr så mycket bort. Och positioner kan flyttas fram för de som är smarta, och till men för de som inte ser faror och konsekvenser.

Att den skandinaviska halvön i ett europeiskt perspektiv ofta ses som en exploaterbar koloni är ett faktum. Tämligen glest befolkat, med naturtillgångar man från de stora länderna i Europa gärna vill få tillgång till och exploatera. För närvarande är det energitillgångarna som är heta i det avseendet. Ett Europa som ser behoven av elektrisk energi öka i snabb takt i en framtid som blir alltmer elektrifierad, söker man kontroll över de tillgångar de nordiska länderna har genom sin vattenkraft. Det som har värnats och kallats Europas sista vildmark, förvandlas nu snabbt till enorma industriområden för vindkraftsutbyggnader. Vindkraftverk med höjder på 300 meter, som suger in och slaktar fågelliv och insekter. Som genom sitt buller skrämmer bort djurlivet, och gör det omöjligt att bo i närheten genom de olika buller och ljusmattor de skapar.

Och det politiska systemet i våra länder i norr vågar inte ta den strid det gäller för att värna om den biologiska mångfald som hotas, de naturvärden som skövlas, och de enorma skador utbyggnaden har på djur, fågelliv och boendeförutsättningar.

Mutor och hot är redskapen för de som likt en maffia styr och ställer både nationellt och internationellt för att få detta att fungera. Mutor kallas bygdepeng, och det kommunala vetot som ändå finns skall nu tas bort.

Rachel Carsons ”Tyst Vår” parad med Orwells dystopier lurar i framtiden.

2020.11.28

Jarl S

 

Inga kommentarer: