lördag, december 26, 2020

Utblick 2021

 Julfirande detta pandemins år. Solen skiner över landets västra kust, och folket söker dess strålar. Promenadstråken är under de ljusa timmarna fulla av folk som vill ut, njuta av dagen och för en stund glömma bekymren. Vaccinet är på väg ut och man kan skönja ett ljus i den tunnel landet har befunnit sig i snart ett år.

Och över EU och Storbritannien hördes en djup suck av lättnad under helgen, när ett avtal mellan parterna i det 4 år gamla Brexit problemen blev klart. Resultatet att frihandeln får fortsatt liv och fiskerätterna förblir i stort sett oförändrade, innebär i grunden att Brexit blev en flopp för de som tänkt sig ett helt oberoende Storbritannien. En viktig punkt har man fått genom, nämligen möjligheten av ett stopp för den gränslösa invandringen, den fråga som i grunden startade hela Brexitrörelsen, men som av politiska skäl tonats ner. Det skulle förvåna om inte börserna i berörda länder gör ett glädjeskutt när handeln startar efter helgerna.

Viktiga vägval
Och i det stora landet i väster använder sig den avgående presidenten nu av rätten att ”släppa fångarna loss”. Buset som hjälpt honom med kriminella metoder och fängslats, benådas och släpps nu, vilket visar på den moraliska halten hos herr Trump. Och i Georgia ser pendeln ut att svänga över till de demokratiska senators kandidaterna inför valet till senaten. Något som är viktigt för den omsvängning i USA paret Biden/Harris har behov av att göra.

 Intressant är också att de företag som har ansvaret för det tekniska genomförandet av det av Trump kritiserade presidentvalet, nu satt sina juridiska krafter på uppdraget att lagsöka de som med oriktiga argument och påståenden kritiserat och ifrågasatt valet. Resultatet av det arbetet, och den lagsökning som följer, är viktigt för att återställa folkets förtroende för valprocessen i landet. Det kan också bli en verkligt hård smäll för de som, inklusive Trump, drivit konspirationsteorierna.

Nog om det, visst finns det mycket att glädja sig åt med tanke på det kommande året.

2020.12.26

Jarl S

Inga kommentarer: