måndag, december 21, 2020

I juletid 2020

Årets kortaste dag är här. En dag präglad av stillhet i naturen, och en av moln beslöjad himmel. Vi tänder våra ljus i fönster och på julgran, bakar och lagar mat inför de kommande helgdagarna, och högen med julklappar växer. De traditionella ljushögtiderna i kyrkor och konserthus, får avnjutas på TV.

Samtidigt ökar den oro som Corona-utbrotten skapar i världen i stort, nu också kompletterat av en ny mutation som skrämmer. Storbritannien är på väg att isoleras genom de avstängningar av kommunikation på olika sätt som omvärlden, inklusive Sverige riktar mot ö-riket. Höstens utbrott av viruset har i många länder varit väl så svårt som det i våras. Och väntan på det frälsande viruset är stor. Nu startar också vaccineringarna i land efter land, uppgiften att vaccinera hela befolkningar ställer enorma krav på tillgång och logistik, vilket innebär att processen kommer ta månader innan den når den vanlige medborgaren.

Och i den politiska världen väntar man nu på att den nya administrationen Biden/Harris skall tillträda i USA, och de prioriteringar man kommer att lyfta i sitt handlande. Arvet efter Trump skall också hanteras, inte minst då synen på de handelskrig Trump initierade. Den delen av politiken har kommit för att stanna i många avseenden. Den kinesiska expansionen, och det sätt den görs på har öppnat ögonen hos de demokratiska ländernas regeringar. De ekonomiska styrmedel Kina har utrustats med genom att de utvecklats till ”världens verkstad”, innebär ett beroende. Lyder man inte Kinas makthavare, så kommer hoten om repressalier som ett brev på posten.

I vår uppkopplade värld har internet blivit en självklarhet, men inte en menlös sådan. Den som styr internet, kan också styra världen i många avseenden. Cybersäkerhet och Cyberkrig har kommit att bli en del av världens vardag. Kampen om kunskap och inflytande känner inga landsgränser, den förs över nätet på ett sätt man aldrig tidigare kunde. Den kampen kommer allt mer att stå mellan länder som anser sig vara demokratiska, och de länder, främst Kina och Ryssland, som är renodlade diktaturer. Det är i det sammanhanget som kampen om Huawei skall ses.

Dags att avsluta dagens spegling. Till alla läsare i olika länder vill skribenten önska Er en God Jul, och att ni slipper de prövningar som viruset nu orsakar på olika sätt.

2020.12.21

Jarl S

Inga kommentarer: