måndag, januari 04, 2021

Greta

 Bloggen har i många sammanhang berört miljö- och klimatfrågorna, i synnerhet i synen på energifrågorna. Våra livsmiljöer är grundfundament i det vi kallar ett gott och hållbart liv. En person som betytt mycket i det avseendena är Greta Thunberg. Fenomenet Greta har under år av aktivitet berört en stor del av världen genom sitt agerande i klimat och miljöfrågor. Lagom till sin 18-årsdag, visade SVT häromdagen en dokumentär över hennes uppväxt och som världens kanske mest kända klimataktivist.

En dokumentär som var mycket sevärd och berömvärd. Kontrasten mellan den lilla flickan, och den engagerade aktivisten fanns där hela tiden. Stödet från familjen och i synnerhet fadern Svante likaså. Men den verkligt drivande kraften blev det genomslag Greta vick via media, och det gensvar i form av demonstrationer med tillsammans flera miljoner deltagare som ställde upp bakom henne.

Greta-rörelsen fångades också upp av de politiska systemen i många länder. Hon fick tala i EU och FN, liksom med många höga företrädare för politik och religion. Och budskapet var tydligt och kärvt, lyssna på vetenskapen. De nu styrande ledarskapen plundrar vår jord, vår planet, och tar därmed också livsförutsättningarna för kommande generationer. Hennes tal i FN, ”How dare you -talet”, var i sig ett utmärkt tal som fått stor spridning.

Under Pandemi-året 2020, har klimatfrågorna kommit i skymundan utan att för den skull minska i betydelse. Pandemins nerstängning av bland annat trafiken i många länder och storstäder har minskat smog och föroreningar, och på det sättet tydligt visat på effekten av påverkan. Luftföroreningar och avgaser är i grunden gifter vi sprider ut, till men för allt levande. De bärs via vatten och luftströmmar ut över vår planet, och kommer på det sätt att påverka alla.

Greta lyckades under ett par år sätta klimatfrågorna högt upp i den mediala världen. Och politiska ledarskap valde att genom inbjudningar skylta med henne, ett sätt att legitimera hennes rörelse, utan att det i egentlig mening kostade något. Så fungerar cynismen i politiken.

2021.01.04

Jarl S

 

Inga kommentarer: