onsdag, december 30, 2020

Förväntningar

 Årets näst sista dag är här. Morgonen är fin och ljum, vid promenaden speglas stadens ljus i älvens vatten. De senaste dagarnas positiva besked om påbörjad vaccinering mot Cowid-19 lyfter förväntningarna. Det gör också det nu upprättade avtalet mellan EU och England i Brexit frågan. Och börsen visar med stigande kurser att utvecklingen tolkas positivt.

Sent omsider har också i vårt land en pandemilag lagts fram som gör det möjligt att stänga ner aktiviteter i samhället som man menar bidrar till smittspridning. Frågan återstår hur man i så fall kompenserar de som får bära bördan av de åtgärderna. Många aktiviteter berörs och kommer att förändras för alltid, genom de som nu i pandemins spår växer i form av E-handel och distansarbeten.

Och i media förespråkar också tunga förespråkare, att regionerna som politisk nivå tas bort, vilket innebär att dess funktioner övertas av stat och kommuner. Det är givetvis ingen självklarhet att den regionala nivån skall bestå, men vägen till en avveckling är lång och krokig. Svensk byråkrati lämnar sällan något ifrån sig som man lyckats bygga upp.

Ute i den stora världen väntar politiken på maktskiftet i USA. Äntligen har också republikanska ledamöter i senat och representanthus insett att Trump-eran är över. Man börjar nu positionerna sig för ett liv utan Trump, och visar det genom att rösta mot honom i olika frågor. Återstår för paret Biden/Harris att ta itu med ett hårt splittrat USA, att binda nya band av samförstånd och förtroende med det amerikanska folket.

Samtidigt tränger sig den diktatoriska världens ledarskap på, och kräver allt mer plats. Kinas och Rysslands roll måste bemötas med smartness och styrka. Trumps agerande löste inga problem, han misslyckades till varje del i det avseendet. Inget i de politiska kraftfälten stormakterna emellan, eller relationen till Nordkorea löstes av Trump. Han blåste i trumpet men böjde sig så fort motståndet blev starkt nog.

När det nya året börjar kommer det i de demokratiska länderna ske i en känsla av glädje och framtidstro. Men utmaningarna kommer snart nog att bli dominerande på ledarsidorna.

2020.12.30

Jarl S

lördag, december 26, 2020

Utblick 2021

 Julfirande detta pandemins år. Solen skiner över landets västra kust, och folket söker dess strålar. Promenadstråken är under de ljusa timmarna fulla av folk som vill ut, njuta av dagen och för en stund glömma bekymren. Vaccinet är på väg ut och man kan skönja ett ljus i den tunnel landet har befunnit sig i snart ett år.

Och över EU och Storbritannien hördes en djup suck av lättnad under helgen, när ett avtal mellan parterna i det 4 år gamla Brexit problemen blev klart. Resultatet att frihandeln får fortsatt liv och fiskerätterna förblir i stort sett oförändrade, innebär i grunden att Brexit blev en flopp för de som tänkt sig ett helt oberoende Storbritannien. En viktig punkt har man fått genom, nämligen möjligheten av ett stopp för den gränslösa invandringen, den fråga som i grunden startade hela Brexitrörelsen, men som av politiska skäl tonats ner. Det skulle förvåna om inte börserna i berörda länder gör ett glädjeskutt när handeln startar efter helgerna.

Viktiga vägval
Och i det stora landet i väster använder sig den avgående presidenten nu av rätten att ”släppa fångarna loss”. Buset som hjälpt honom med kriminella metoder och fängslats, benådas och släpps nu, vilket visar på den moraliska halten hos herr Trump. Och i Georgia ser pendeln ut att svänga över till de demokratiska senators kandidaterna inför valet till senaten. Något som är viktigt för den omsvängning i USA paret Biden/Harris har behov av att göra.

 Intressant är också att de företag som har ansvaret för det tekniska genomförandet av det av Trump kritiserade presidentvalet, nu satt sina juridiska krafter på uppdraget att lagsöka de som med oriktiga argument och påståenden kritiserat och ifrågasatt valet. Resultatet av det arbetet, och den lagsökning som följer, är viktigt för att återställa folkets förtroende för valprocessen i landet. Det kan också bli en verkligt hård smäll för de som, inklusive Trump, drivit konspirationsteorierna.

Nog om det, visst finns det mycket att glädja sig åt med tanke på det kommande året.

2020.12.26

Jarl S

måndag, december 21, 2020

I juletid 2020

Årets kortaste dag är här. En dag präglad av stillhet i naturen, och en av moln beslöjad himmel. Vi tänder våra ljus i fönster och på julgran, bakar och lagar mat inför de kommande helgdagarna, och högen med julklappar växer. De traditionella ljushögtiderna i kyrkor och konserthus, får avnjutas på TV.

Samtidigt ökar den oro som Corona-utbrotten skapar i världen i stort, nu också kompletterat av en ny mutation som skrämmer. Storbritannien är på väg att isoleras genom de avstängningar av kommunikation på olika sätt som omvärlden, inklusive Sverige riktar mot ö-riket. Höstens utbrott av viruset har i många länder varit väl så svårt som det i våras. Och väntan på det frälsande viruset är stor. Nu startar också vaccineringarna i land efter land, uppgiften att vaccinera hela befolkningar ställer enorma krav på tillgång och logistik, vilket innebär att processen kommer ta månader innan den når den vanlige medborgaren.

Och i den politiska världen väntar man nu på att den nya administrationen Biden/Harris skall tillträda i USA, och de prioriteringar man kommer att lyfta i sitt handlande. Arvet efter Trump skall också hanteras, inte minst då synen på de handelskrig Trump initierade. Den delen av politiken har kommit för att stanna i många avseenden. Den kinesiska expansionen, och det sätt den görs på har öppnat ögonen hos de demokratiska ländernas regeringar. De ekonomiska styrmedel Kina har utrustats med genom att de utvecklats till ”världens verkstad”, innebär ett beroende. Lyder man inte Kinas makthavare, så kommer hoten om repressalier som ett brev på posten.

I vår uppkopplade värld har internet blivit en självklarhet, men inte en menlös sådan. Den som styr internet, kan också styra världen i många avseenden. Cybersäkerhet och Cyberkrig har kommit att bli en del av världens vardag. Kampen om kunskap och inflytande känner inga landsgränser, den förs över nätet på ett sätt man aldrig tidigare kunde. Den kampen kommer allt mer att stå mellan länder som anser sig vara demokratiska, och de länder, främst Kina och Ryssland, som är renodlade diktaturer. Det är i det sammanhanget som kampen om Huawei skall ses.

Dags att avsluta dagens spegling. Till alla läsare i olika länder vill skribenten önska Er en God Jul, och att ni slipper de prövningar som viruset nu orsakar på olika sätt.

2020.12.21

Jarl S

onsdag, december 16, 2020

Innan vintersolstånd

En underbar morgon denna decembers 16-e dag. Plus 6 grader i luften påminner mer om vår än om jul och vinter. Och mörkret skingras så fint av alla ljus från träden på torget. Mörkret går mot sin vändpunkt, och bortom den kommer dagarna att bli längre igen.

I vårt av Corona-viruset sargade land kommer vi vid årsskiftet troligen ha det högsta dödstalet för det gångna året på mer än 100 år. Och den Commission som i dagarna kommit med sina uppfattningar om hur vi hanterat pandemin, riktar skarp kritik mot de myndigheter som haft att bemöta den sorgliga utvecklingen. Nog finns det där anledning till självkritik och utrymme för det som så ofta kallas förbättringspotential.

Nog om det och till mycket trevligare tankar. I dagarna har det slutligen blivit klart att paret Biden/Harris blir USA-s kommande ledarskap, trots Trumps idoga motstånd och påståenden om valfusk. Och nu kanske också de räddhågsna republikaner som fegat i frågan tar sig samman och erkänner Biden/Harris. Bland republikanerna finns ändå en person som förtjänar aktning för sina ställningstaganden, nämligen Mitt Romney. Må hans raka och hederliga agerande lyfta honom till ett ledarskap över det nu sargade och av Trump kuvade republikanska partiet.

Om Brexit talas det mycket i dessa tider. Den en gång så sturske Boris Johnson är inte så stursk längre. Långtradarna bildar kilometerlånga köer vid färjelägena mot EU för att få hem eller ut så många varor som möjligt innan klockslaget när handelsavtalen med EU upphör. Slutligen har också det brittiska ledarskapet insett, att ett avtalslöst utträde ur EU, drabbar det egna landet mer än EU.

Dags att glädjas åt det som ändå är positivt, snart kommer vaccineringen mot Cowid-19 att komma igång och på sikt bryta smittkurvan. Och julens högtider, så som man nu kan fira dem, blir förhoppningsvis fina stunder för oss alla.

2020.12.16

Jarl S

torsdag, december 10, 2020

Liberalt dilemma



 Åter en ljummen decembermorgon när detta skrivs. Vintern i egentlig bemärkelse låter vänta på sig, och kanske blir det som förra året, att metereologisk vinter inte längre kommer till delar av vårt land, utan höst övergår så småningom till vår.

I skuggan av klimatkris och pandemi upplever landets traditionella liberala parti sin största kris någonsin. Mätning efter mätning visar att om det vore val idag, skulle partiet ramla ur riksdagen. Man har helt misslyckats med den förtroendeskapande profilering som en offensiv liberalism måste ha, för att förtjäna folkets förtroende. Dagens låga värdering i väljarkåren är ingen slump, den är en logisk följd av dåligt poliskt arbete under många år.

Vill liberalerna överleva som politisk kraft, måste man på ett tydligt och offensivt sätt ta tag i nutidsfrågor som är aktuella och tydliga för stora befolkningsgrupper. Undertecknad med många år i den liberala miljön vill i det sammanhanget lyfta 2 frågor som borde ge starkt genomslag i väljarkåren.

Den första frågan ansluter till det för liberalerna klassiska bildningsbegreppet, skolan och dess förutsättningar. De positiva förändringar som målades upp i samband med att privatiseringarna av skolan gjordes, har visat upp ett helt annat ansikte med facit i hand. Privatiseringarna har fört till en kraftigt ökad segregering istället för integrering. Det fria skolvalet har skapat elitskolor och problemskolor på bekostnad av den mångfald som låg till grund för tidigare generationers blandning av elever från olika miljöer i skolan.  Möjligheterna att göra stora vinster på skolverksamheten, har ytterligare ökat klyftorna mellan de olika skolformerna, och därmed barns förutsättningar i ett framtidsperspektiv. Nog borde den utvecklingen vara ett givet område för ett progressivt liberalt parti att bearbeta.

Den andra frågan är vårt märkliga sätt att hantera energifrågorna, med fokus på elförsörjningen i vårt land. Efter utbyggnaden av kärnkraften i vårt land på 70-talet har vi haft en säker och trygg elförsörjning i årtionden. Världens bästa elförsörjning ur ett klimatmässigt perspektiv. Ett par partier, Centern och Miljöpartiet har genom sina vågmästarställningar i riksdag och regering drivit en utveckling där man med ekonomiska styrmedel sökt göra vattenkraften och kärnkraften olönsam. Samtidigt har enorma subventioner tilldelats en annars olönsam vindkraft. En vindkraft som skövlar enorma arealer i våra naturområden, och förstör livsmiljöerna för djur och människor, samtidigt som vindkraftverken dödar enorma mängder av fåglar, insekter och fladdermöss.

Givet att vindkraften inte ger något vid stilla väder, måste det alltid finnas en ”back-up”för den, vilket innebär ett uppenbart dilemma som kostar enorma belopp. Pengar som kunde användas för andra angelägna ändamål. Det liberala Folkpartiet valde att inte deltaga i den energiöverenskommelse som förde fram till den här utvecklingen. Ett tydligt ställningstagande mot vindkraftsutbyggandet, skulle ge partiet en profilfråga man skulle få stort genomslag med i landet i stort.

Det liberala partiets svanesång, som den ser ut idag, är självförvållad. Om partiet vill överleva måste man profilera sig på ett progressivt sätt, mot de galenskaper som i vår tid gör politiken alltmer ifrågasatt.

2020.12.10

Jarl S

söndag, december 06, 2020

Likt en spegel

Tidig decembermorgon när det är dags att hälsa den 2-a advent med en morgonpromenad. Det är en osannolikt fin morgon. Plus 7 grader är en ovanligt varm temperatur för årstiden. Och älvens klara och lugna vatten speglar stadens ljus så fint. En bra start på en fin decemberdag.

För de som är intresserade av vintersport ges stort utrymme för det i TV. Skidskyttarna från vårt land har stora framgångar, och glädjen över det är rörande i de olika intervjuerna. Och nog måste det vara underbart att få de positiva resultaten efter år av hård träning, fysiskt och mentalt. Och visst är det vackert att vi får sola oss i glansen av att Sverige får del av äran i priset för världens bäste friidrottare 2020, genom svenskamerikanen Duplantis världsrekord i stavhopp. En ung stjärna som förtjänar framgången, och har många år kvar att visa sin speciella skicklighet.

I politisk mening återgår utvecklingen i det stora landet i väster i någon mån till normalitet. Den avgående presidenten gör vad han kan för att försvåra för den administration som skall ta över den 20.1.2021. Så gör den som inte kan förlika sig med sitt nederlag, och saknar ansvarskänsla och respekt för annars givna traditioner när det gäller maktöverlämnande.

Och i EU och Brexit-frågan föreligger ännu inget avtal om hur den skall lösas. Brexit-frågan är på det sättet bara i sin linda, dess återverkningar återstår att se och uppleva. Många i England kommer nog att ångra sitt stöd för Brexit när dess realitet blir tydlig för dem. Den brittiska självbilden må vara historiskt präglad, landet över vilket solen aldrig går ner, Storbritannien.

Men det var då och nu är nu.

Och i vårt land råder Cowid-19 över debatt och dagsfrågorna. Rädslan finns där hos både enskilda och myndigheter. Och ansvarsutkrävandet bollas mellan regering, regioner och kommuner. Samtidigt som man talar om en nationell kris, anser sig regeringen inte ansvarig. Nog är det en särskild ordning. Att sedan resultatet blivit en hårresande hög dödlighet i vårt land jämfört med övriga nordiska länder, att de stänger sina gränser för oss, och att det nordiska samarbetet är på väg att falla i stycken blir resultaten.

Nog om det, skribenten vill avsluta med att önska läsarna allt gott i adventstid.

2020.12.06

Jarl S