onsdag, november 04, 2020

Valrysare USA

 Solig och fin morgon denna novembers 4-e dag. Medias och också den politiskt intresserade världen följer med spänning räkningen efter det amerikanska presidentvalet. När detta skrivs är det kväll i USA, och elektorsrösterna är 238 för Biden och 213 för Trump. Det hindrar inte Trump för att utse sig till segrare i valet, och vill nu få högsta domstolen i USA att ogiltigförklara fortsatta rösträkningar. Så talar despoten som inte vill erkänna folkets poströster av rädsla för att de skall gå honom emot.


Fortsättning följer och den globala världen får vänta ytterligare något dygn innan det dramat stabiliseras. Förhoppningsvis utan våld på gatorna och utan otillbörlig manipulation av de miljontals poströster som återstår att räkna, och sannolikt har en stor demokratisk övervikt. Det är ju den övervikten som Trump fruktar.



Och i vårt eget Europa fortsätter terrorister att sprida skräck genom dödliga attentat på helt oskyddade medborgare. Efter dåden i Frankrike är det nu Österrike och Wien som fått sina dödskjutningar. Allt för att provocera fram ännu mer våld, och ställa befolkningsgrupper mot varandra. Dess bättre är de flesta europeiska ledarskap kloka nog att se skillnaden mellan de despoter som driver terrorns metoder, och den överväldigande majoritet som vill leva i fred och frihet oberoende av religiös hemvist. Det går inte att hävda liberala friheter utan att också acceptera det mångkulturella samhället.

Landets lagar skall gälla för alla dess medborgare utan diskriminering eller särskild anpassning. Tyvärr är det ändå så att många av de som kallas särskilt utsatta områden får utrymme att tillämpa egna lagar. Starka nätverk med ofta kriminella metoder söker att ta kontrollen över lag och ordning. Något som skadar oerhört där det tillåts att gro och växa.

Inte sällan hör man då från boende, inte minst de med utländsk bakgrund, att man känner sig svikna av landets polis och rättsväsende. Det är de som drabbas och tar skada när rättslösheten breder ut sig. Tankar väl värda att ha med sig i bedömningen av utvecklingen.

2020.11.04

Jarl S

Inga kommentarer: