fredag, oktober 30, 2020

Allhelgona tid

 Månen lyser över staden under kvällspromenaden. Planeten Venus gör den sällskap som aftonstjärna. Det är en nästan magiskt fin kväll den 29.10 över staden i väster. Föga märks av den pandemi som nu tagit ny fart i land efter land. Allhelgonahelgen stundar och med den tanken på de som lämnat oss. Ett mått av eftertanke och vila vi säkert behöver i vår ofta stressade tid.

Frankrike har kommit i skottgluggen för de extremister som ser politiska motiv och illvilja där demokraterna hävdar yttrandefrihet och demokrati. Priset för den konflikten har redan ett antal oskyldiga personer fått betala med sina liv. Så skrämmande onödigt kan tyckas, men så ser inte extremister på saken. Och priset nationerna får bära är ständig vaksamhet mot terroristernas angrepp. Just nu är Frankrike drabbat, men när som helst kan det vara något annat land, någon annanstans.

Om bara 5 dygn skall det amerikanska valet officiellt hållas. Men mer än 70 miljoner har redan poströstat, och den räkningen kommer att ta sin tid. Vi kommer inte veta valresultatet förrän någon dag senare av allt att döma. Allt fler kommentatorer ser detta val som ett ödesval när det gäller USA-s utveckling och framtid. Inget är säkert längre, i en tid när den nu sittande presidenten har rivit tidigare accepterade trösklar i synen på politiskt umgänge. Och normer som tidigare varit vägledande i politiken, raderats av honom och en militant republikansk senatsledning.

Får den fortsättningen ytterligare år på sig kommer med stor sannolikhet de tunga institutionerna inom militär och säkerhetstjänst att brytas ner och politiseras, liksom den fria press som Donald Trump valt att kalla ”folkets fiender”.

Det gamla begreppet att historien har en tendens att upprepa sig är en verklighet. Det är inte bara undertecknad som ser likheter med utvecklingen i världen nu och för 90 år sedan. Det gör också personer med långt fler akademiska poäng och andra plattformar än den här bloggen.

2020.10.30

Jarl S

Inga kommentarer: