måndag, november 23, 2020

Despotins reträtt

 När detta skrivs är vi i början av novembers sista vecka. En månad som i större delen av vårt land har varit extremt varm för årstiden. Klimatfrågorna smyger sig på vare sig vi vill det eller inte.

För de som gillar vintersporten, i synnerhet den som utövas i vita spår och öppen terräng, återstår att ta del av den från de orter där snö finns, i norra delen av Skandinavien exempelvis. Helgens tävlingar visade på TV samlade nog som vanligt en miljonpublik av tittare enbart i vårt land. I bristen på tillgång till snön och den glädje och möjlighet till motion som den ger, återstår att följa TV-sändningarna.

Annars är det Cowid-19 som präglar och styr världen i väldigt hög grad. Nationerna bygger stängsel vid annars öppna gränser. Olika attityder och åtgärder prövas för att hindra smittan i de olika länder den drar fram. Och alla väntar på det vaccin som skall frälsa oss från farsoten. Under tiden skördar liemannen sina offer bland gammal eller ung, ingen kan vara säker.

Och ute i den stora världen väntar politikens ledarskap på det ledarskifte som valet i USA förutsätter. Ett ledarskifte som den förlorande presidenten Trump vägrar att erkänna. Nu förs kampen om valresultatet av dennes köpta lakejer med alla möjliga medel i försöken att genomföra det som ledande media nu också ser som försök till en statskupp i USA.

Trump förfogar inte över den militia som den vitryske ledaren Lukasjenko använder sig av för att slå ner meningsmotståndare. Men verbalt är Trump inte bättre än sin vitryske liknelse. Om det finns något parti som systematiskt under många år manipulerat det amerikanska valsystemet, så är det republikanerna, Man har systematiskt stängt vallokaler i områden man tror sig ha demokratiska väljare. Man har infört registreringsförfaranden som gör det svårt för grupper med mindre god skolning att delta i valen. Att valet den här gången blev rekordstort tillskrivs den konflikt och splittring som Trump drivit via Twitter alltsedan han tillträdde ämbetet.

NU återstår 2 månader då vi kommer att få se en avgående president som river så många broar han kan, enbart med ett enda syfte, att göra det så svårt som möjligt för sina efterträdare. Nog är det anmärkningsvärt smutsigt.

2020.11.23

Jarl S

Inga kommentarer: