torsdag, november 12, 2020

Lukachenko i Vita Huset

 Kvällen är strålande vacker i novembermörkret, Ljusen från de stora husen på det som kallas Göteborgs Manhattan, lyser upp omgivning och gångbanor. Och november med sitt mörker känns mindre kvävande än annars. Denna för hösten hittills väldigt varma månad.

Det för världen i stort så viktiga amerikanska valet är över, men inte dess efterspel. USA har fått sin egen variant av den vitryska despoten och diktatorn Lukachenko. I sin kammare och med sina medlöpare i det republikanska partiet gör han sitt bästa för att ogiltigförklara den tydliga förlusten i presidentvalet. Och i det splittrade land som USA är, visar Donald Trump sitt verkliga, diktatoriska ansikte.

Valet skall med hjälp av politiska medlöpare på olika områden i administration och institutioner ogiltig förklaras. En ordning han förberett sen han kom till makten, genom att tillsätta personer i ledande ställning som ses som ”lojala”. På det områden det inte hunnits med accelereras nu avskedanden och nya tillsättningar. Ledande personer inom militär och säkerhetstjänst sparkas och ersätts. Det politiska trycket på de som finns kvar ökar markant, nu måste ju den omstöpning Trump hade hoppats kunna göra de kommande fyra åren, säkerställas inom den period på 2 månade han fortfarande sitter i Vita Huset.

Kommer den amerikanska demokratin hålla för det generalangrepp den utsetts för? Svaret till det finns inte att söka i den politiskt splittrade sfären. Demokraterna vill inte nedlåta sig till samma låga nivå av agerande som det republikanerna nu demonstrerar. Räddningen för den amerikanska demokratin kommer att bero av dess media och medborgare.

I en tid när lögner och myter kan spridas nästan obehindrat via sociala medier, krävs mycket av de som skall försvara sanning och rättvisa. I en situation där också domstolar och rättsväsende politiserats, återstår den påverkan och rättskänsla som ansvariga för den 3-e statsmakten, media utgör för att möta dessa lögner och myter.

Valet av president blev ett ödesval, något som många kända analytiker spått. Efterspelet som nu pågår bekräftar i allt den verkligheten. Bidens 77 miljoner röster, 5 miljoner fler än Trumps talar sitt tydliga språk.

Må det amerikanska folket kunna rädda demokratin, en bön att stilla bedja.

2020.11.12

Jarl S

 

 

 

 

Inga kommentarer: