tisdag, november 17, 2020

Estonia och sanningen

November med milda vindar över landet fortsätter ännu denna dag. Vintern som normalt knackat på dörren vid denna tid, lyser med sin frånvaro. Och vintersporten får hoppas på ett väderomslag.

Ute i den stora världen fortgår maktkampen om ledarskapet i USA. Paret Biden/Harris har vunnit valet, och fått stöd i det av de institutioner som ansvarar för valen. Men den avgående presidenten Trump vägrar se sig besegrad. Han följer sitt mantra av att ingen sanning gäller, än den han anser sig inneha. Trots alla lögner och faktagranskningar som avslöjat hans agerande.

Och på tal om sanningar, så finns ett gammalt talesätt att förr eller senare kommer alltid sanningen fram. Det gäller nu också för den största katastrof som drabbat vårt land, och östersjöregionen sedan WW2. Nämligen sänkningen av färjan Estonia den 28.9 1994.

I en mycket sevärd dokumentär över 5 avsnitt i svensk TV-s kanal 5, rullas hela agerandet runt Estonias sänkning fram på ett mycket tydligt och trovärdigt sätt. Och de som arbetat för att mörka händelserna, vill nu inte ställa upp på några intervjuer. De kan inte utan att direkt ljuga möta de fakta som nu med tidens tand verifierats från så många håll.

Dessa fakta kan i korthet sammanfattas på följande sätt.

1.     Estonia användes för att smuggla militär utrustning från det sammanfallande sovjetiska riket, till bland annat England via Sverige. Svensk och engelsk underrättelsetjänst var drivande i detta.

2.     Sovjetiska myndigheter varnade Sverige att man avsåg att agera om inte smugglandet stoppades.

3.     Svenska tulltjänstemän var tillsagda att släppa igenom de bilar som underrättelsetjänsterna smugglade in. Dokumenterade sådana leveranser var återkommande.

4.     Vittnen har verifierat att militär utrustning lastades ombord under ”poliseskort”, det sista man gjorde innan avgång från Tallinn den 28.9.1994.

5.     Fartyget sprängdes och vattenfylldes genom ett hål på bildäck, något som också stämmer med observationer av överlevande vittnen.

Estonia-katastrofen är en tung belastning när det gäller folks förtroende för vårt land som en rättsstat. De krav som nu finns om en oberoende och opartisk utredning, inklusive dykningar vid fartyget, är nödvändiga.

Mörkandet av agerandet som ledde till sänkningen av Estonia får inte förbli ett oläkt sår i vårt land.

2020.11.17

Jarl S

Inga kommentarer: