söndag, november 08, 2020

New deal-American dream

Lördag den 7.11, vid lunchtid i USA kom den deklaration så många väntat på med spänning. Paret Biden/Harris blir den nya tidens presidentpar i landet. Glädjen över det meddelandet spreds ut över världen genom bilder på jublande människomassor på gator och torg i USA-s städer. Äntligen är mardrömmen med Trump i Vita Huset på väg att försvinna. Det som kallats USA-s viktigaste val på mycket länge, har avgjorts och demokratin i landet räddats.

Mycket återstår att göra. Relationerna till USA-s vänner i omvärlden som under Trump-åren raserats skall återställas. Och förtroendet för politiken efter de turbulenta åren återskapas. Bidens tal till nationen var byggt på försoning och insikt om vikten av det budskapet. Harris glädje över att vara den första kvinna som blivit vice president i USA var stor, hennes bidrag till vinsten i valet var helt avgörande. Kamala Harris drog kvinnorna och de färgade till det demokratiska alternativet. Hon kommer med sin kompetens och utstrålning bli en lysande och stark ledargestalt vid sidan av Biden.

Det är inte svårt att förstå den glädje över utfallet av valet som de traditionella USA-vännerna i olika länder nu känner. Nu kan värdigheten och tilltron bygga nya broar mellan EU och USA, liksom till många andra av USA-s demokratiska vänner.

Arbetet inom FN kan återigen vitaliseras, liksom återställandet av samarbetet inom WHO. Frågan om NATO-s framtid behöver inte längre vara en fråga, den har sitt givna svar. Och arbetet med klimatfrågorna får åter en seriös behandling i det amerikanska ledarskapet.

I sitt tal till nationen talade Biden om att stärka ”the backbone of the nation”. En klok och given strategi. Dags för en ny upplaga av Roosevelts ”the new deal” från 1933. Men nu anpassad till vår tid.

USA är ett land där antalet dollar-miljardärer fördubblats under de senaste 5 åren, samtidigt som nöden och eländet syns på så många sätt. Om man på allvar vill väcka liv i ”the american dream” igen återstår mycket av arbete för den nya politiska ledningen.

2020.11.08

Jarl S

Inga kommentarer: