fredag, mars 20, 2020

Vårdagjämning 2020




Solig och verkligt fin morgon denna 2020 års vårdagjämning. Så har vi då den dag på våren när dag och natt är lika lång jorden runt. På sitt sätt en påminnelse om att vi alla är beroende av samma ljus och samma globala förutsättningar. Det här lilla klotet i universell mening, som är vårt hem, borde vi verkligen uppskatta och vårda.

Men i politikens värld och kampen om herraväldet återkommer ständigt på olika sätt händelser som stör och förstör. Den nu mest aktuella är det lilla och osynliga virus, som är på väg att rasera människors livsförutsättningar genom den skräck det skapat i land efter land.

Verksamheter stängs, kommunikationslinjer läggs ner och stoppas. Försörjningslinjer bromsas och panik och ångest hos en stor del av mänskligheten skapar hamstring och flyktreaktioner. Men hur flyr man från det man inte ser eller vet att undvika.

Nu talar man på sina håll om den största samhällsskada sedan WW2, det stora kriget för 75 år sedan. Hur det blir med det kommer att visa sig om någon månad. Blir förloppet kort och begränsat i tid och omfattning, kommer skadorna och förtroendet till de samhällssystem vi vant oss att ha tillit till återställas. Ju längre inskränkningarna och åtstramningarna ligger kvar, desto större skador kommer det att ge på ekonomier, samhällssystem och tillit till de styrande organen.

Visst är det viktigt att värna om människors liv, också gamlas. Men hur man gör det bäst sett i ett stort och övergripande perspektiv, blir mycket en fråga om bedömningar på svajande grunder. En pandemi som släpps lös har sina givna risker.  Och samhällen som saknar resurser för att möta den, kommer att prövas hårt.

För stora delar av världen har den prövningen på allvar börjat. Utfallet kan vi bara hoppas på blir snabbt och bra. Men än så länge är det bara ett hopp utan egentligt stöd.
2020.03.20
Jarl S

Inga kommentarer: