onsdag, februari 12, 2020

Politisk vinter


Ännu en mulen vintermorgon efter nattens regn. Solen är efterlängtad denna solfattiga vinter. Men dagarna blir längre nu och snart byts vinter mot vår i också meteorologisk mening.

Ifrågasatt statsminister.
I vårt avlånga land har statsministerns ord tystnat, hans främsta egenskap på sistone har varit frånvaron från offentligheten. Diverse ministrar har fått företräda regeringen i olika frågor, och framtiden för vår nuvarande statsminister ifrågasätts alltmer. Orsakerna till det ligger i huvudsak på den brist på verklig socialdemokratisk politik som den nuvarande regeringen bedriver. Man skyller på januariavtalet, men att ingå i den koalitionen, var ett medvetet val från den socialdemokratiska ledningens sida. Och det är lätt att förstå de fackliga ledare och medlemmar som förfäras över en S-regering som går med på att kraftigt försämra arbetsrätten. Något som alltid varit en prioriterad fråga för arbetarrörelsen. Att det dessutom förväntas ske i en tid när svartarbetet, ofta med utländsk hjälp, breder ut sig. Och därmed också innebär ett tryck neråt på löner och arbetsvillkor. Stefan Löfvens dagar som statsminister och ledare för det socialdemokratiska partiet närmar sig nog sitt slut. Alltfler i rörelsen, tror inte på honom i en kommande valrörelse, och då måste byte på posten ske snart.

Och i USA har primärvalen tagit fart, men också debatten om det stora landets framtid. Alltfler förfäras över att republikanska partiet nu tycks helt ha underkastat sig Trumps synsätt. Den kommande valrörelsen kommer på det sättet att helt bli en uppgörelse som i grunden handlar om det stora landets överlevande som en demokrati, med respekt för dess gamla traditioner och konstitution.

Också i de demokratiska leden finns en splittring mellan de mer hårdföra motståndarna mot Trump med Bernie Sanders som affischnamn, och de mer moderata med Joe Biden som företrädare. Den som kommer att utses kommer att mötas av en hänsynslöst hård och vinklad valkamp från Donald Trumps sida. I grunden har hans Twittrande från början 2016, syftat till att bygga det egna egot. Och det har lyckats genom att han ständigt har styrt medias dagordning, och de motverkande krafterna varit alltför lama.

Den syriska tragedin fortsätter, men den får bli tema för en kommande blogg.

2020.02.13

Jarl S

Inga kommentarer: