fredag, februari 07, 2020

Orwellskt drama


Mulen morgon och dimmorna smyger över älv och mellan husen. Dagen skall till stor del tillbringas på den årliga och stora båtmässa som pågår, ett litet volontärjobb för den goda sakens skull. Men innan det något om det stora politiska drama som utspelar sig i världens ledande stormakt, USA.

Den misstroendeprövning mot den sittande presidenten Donald Trump som startades för någon vecka sedan, har nu avslutats i sin formella del. Det republikanska partiet i senaten avsade sig rollen som oberoende och granskande jury, och valde att stödja presidenten. Endast en senator bland dem valde att stödja demokraterna i misstroende prövningen.

Om klyftorna mellan de två blocken var stora förut, så har de djupnat så mycket mer under den senaste tiden.


Donald Trump tar nu varje tillfälle att angripa sina motståndare, lögner och påståenden vräks ut i en aldrig sinande ström i en strävan att krossa hans motståndare. Saklighet har fått ge vika för samma typ av grov och kränkande propaganda som också byggde upp Hitler regimen på 1930-talet.

Också i USA görs nu på allvar och i seriösa medier liknelser mellan den nazityska utvecklingen då, och angreppen på konstitutionen och dess försvarare nu. Hur den tvekampen kommer att sluta vet vi först i slutet av det här året, men att den överhuvud måste föras förskräcker en hel värld.

USA är inte bara sitt eget intresse, givet sin position är landets utveckling ett överordnat intresse för en hel värld. Av de skälen drivs propagandan och störningarna också av “främmande makt” i hög grad. Destabiliseringen av USA, och krossandet av dess demokratiska system har för de grupperna blivit ett överordnat intresse.

Hoppet måste ställas till demokraterna, men de kommer inte att klara den striden ensamma. Det fordras nu att starka intressegrupper med kompetens och trovärdighet, ingriper till skydd för den amerikanska konstitutionen, och därmed demokratin i det stora landet i väster.

Och vi i de många mindre stater som tror på demokratin, kan bara hoppas på dess överlevnad i USA. Alternativet är ett envälde som redan slukat det republikanska partiet, och nu strävar efter att också krossa allt annat motstånd.

2020.02.07

Jarl S

Inga kommentarer: