måndag, februari 17, 2020

Kvinnlig klokskap


Regn och stormvindar över landets västra kust. Högt vattenstånd och översvämningar. Vår beskärda del av klimat- och oväder denna februari månad. Små problem mot de som andra delar av världen fått utstå. Australien med sina bränder, och senare skyfall är i det sammanhanget så mycket värre.

Och den politiska kartan är fortsatt mer än intressant. I vårt eget lilla land stormar det  på riktigt. Socialdemokraternas ledarskap är satt under extremt hård press, inte minst sedan nu också dess vapenbärare LO, genom sin  ledning i öppen debatt går emot partiets politik. 

Januari Överenskommelsen som skulle frälsa det S-märkta ledarskapet, har istället blivit en kvarnsten om halsen för detsamma. Återstår att se hur länge det dröjer innan den regeringen spricker. Det är inte en fråga om det kommer att ske, utan när det kommer att ske.


Så tillbaka till cirkusen i det stora landet i väster, USA. Att Donald Trump i primärvalen skulle befästa sin ställning som republikanernas presidentkandidat efter år 2020 är knappast ifrågasatt.

När det gäller den demokratiska sidan är osäkerheterna desto större. Å ena sidan finns de som vill se en kandidat som inte skrämmer väljarna med alltför radikala budskap, å andra sidan de som inser att kampen om presidentskapet inte kan vinnas genom att blunda för Trumps agerande. De som på allvar vill vädra ut den unkna stank av diktatoriska ageranden som är Trumps signum. Och de som vill ge USA en repris på den “New Deal” som blev Roosevelts lyckade väg ut ur depressionens 1930-tal, och en boost för “the American Dream”.

Nu formas oppositionen inte minst i olika medial grupper som var och en på sitt sätt belyser Donald Trumps ageranden med syftet att tydliggöra hans roll och aspirationer. I det ligger också att betygsätta republikanerna, som valt att kapitulera för Trump i allt väsentligt.


Den amerikanska nationen som demokratisk nation är ifrågasatt inför det kommande valet. Och kanske blir det kvinnorna som blir den verkligt stora bäraren av det demokratiska arvet, åtminstone ser det så ut  nu ett drygt halvår innan  valet. Om den mätning av sympatier som gjorts håller kommer två av tre kvinnor rösta på en demokratisk kandidat i november. Det förhållandet kan bli helt avgörande i valet till ny president i USA.

2020.02.17

Jarl.S

Inga kommentarer: