söndag, november 10, 2019

Väntetid i politiken


Vi skriver väntans tid i politiken på den internationella scenen. I USA förbereds nu den misstroendeförklaring som riktas mot den trumpne presidenten. Och han är ilsken och sur som ättika av allt att döma. Hans ledarskap bygger på verbalt våld på de som inte delar hans synsätt. På utmålade osanningar och “fake news”, vilka han under de gångna åren i tusentals twitter inlägg har spridit runt. På det sättet har han lyckats med konststycket att polarisera det amerikanska folket, det är mer splittrat än någon anna gång sedan Vietnamkrigets dagar. Hans vision om att göra “America Great” har förvandlats till sina raka motsats. Skulden för den utvecklingen ligger helt hos Trump.
Queen of liberty

Och i England väntar nu nyval med BREXIT som den helt dominerande valfrågan. Valet som är planerat till den 12.12, kommer troligen att bli en riktig rysare, en kamp mellan de som  tror på “The United Kingdom” och dess gamla koloniala länkar, mer än på EU som handelspartners. Att valet kommer att lösa den knuten är ingen självklarhet, allt landar ändå på hur de olika partierna tydliggör sina avsikter, och vilka stöd de får. Det går att leva utan medlemskap i EU, det visar exempel som Norge och Schweiz på, men det krävs också i de fallen samverkan, samarbete och mängder av avtal.

Och i mellanöstern råder en tillfällig stiltje. Despoten Erdogan har låtit sig dämpas i sin strävan att bli den nya stormakten i vakuumet efter Syriens och Iraks sönderfall. Hans ilska mot EU lever kvar, liksom hotet om att tvinga de syriska flyktingar som finns i gränsområdet mot Syrien, att vandra vidare mot Europa.

Kommande veckas möte mellan de två alfahannarna Trump och Erdogan kan i det avseendet bli intressant. Ingen av dem är några vänner av EU för närvarande.

2019.11.10

Jarl S

Inga kommentarer: