tisdag, november 19, 2019

I höstmörkrets tid

Höstmörkrets tid, också en tid för bokläsande. En givande sysselsättning på många sätt. Av historien lär man för framtiden, och andras erfarenheter delas. Boken “Tatueraren i Auschwitz”är en sådan bok. Den bygger på intervjuer under 3 års tid med en person av judisk börd, som genom att arbeta på ett viktig område, lyckades överleva 3 år i förintelselägret, och bli ett av dessa vittnen som lämnat sitt eftermäle till oss att ta del av. Boken är mycket välskriven, och kan varmt rekommenderas. Som dokument över en galen tid behövs den som påminnelse i vår allt annat än problemfria tid.

I vårt land har nu debatten om våldet och kriminaliteten kopplat till det kommit upp som ett absolut ledande problem. Statsmakten har under årens mångfald sopat problemen under mattan, och när de nu eskalerar till att bli samhällshotande, då vacklar det statsbärande partiet. När rånen på oskyldiga, ofta barn och unga eskalerar, då tar tålamodet slut hos också annars sansade medborgare. Och regeringen kan läsa av det på opinionsmätningarna. Socialdemokraterna är inte största parti längre, den rollen håller det “avskydda” SD nu på att överta.

Och i världen i stort brinner orons lågor i HongKong, Bolivia, Irak och Iran för att bara nämna några oroliga länder. Oroshärdarna är många, och situationen blir inte bättre av att viktiga demokratiska ankare som England och USA är paralyserade av sina egna problem i form av Brexit och misstroendet mot Donald Trump.

I den situationen växer Kinas inflytande över politik och handel. Den nya kolonialmakten heter Kina. Genom att köpa sig in i livsviktig infrastruktur i olika länder, befäster man en makt som man sedan politiserar alltmer. Nytt på det området är att man nu också lagt under sig Greklands viktigaste hamn Pireus. En av medelhavsområdets största och viktigaste handels punkter.

Och i vårt land äger man landets näst största företag, och är stor delägare i det största företaget. Båda med säte i Göteborg, och med Volvo (än så länge) i namnet. Det stora utvecklingscenter som byggts och tidigare kallades Volvo utvecklingscenter, får nu ett kinesiskt namn, och det svenska ledarskapet övertas av kinesiskt sådant. I kollisionen mellan svensk ledarskapstradition och kinesisk, lämnar svenskarna med förevändningen att man inte kan acceptera den kinesiska ledarstilen.

Och den kinesiska politiken markerar sitt inflytande också på andra områden, vilket berördes i tidigare blogg.

2019.11.19

Jarl S

Inga kommentarer: