lördag, november 23, 2019

Slapphetens pris


Varm och grå novembermorgon på landets västra kust. I norr har skidpremiären för vintern påbörjats. En förebådan om många trevliga stunder för vänner av vintersport. Ute i världen ökar oron i många länder, demonstrationerna är stora och tålamodet med dåliga politiker urholkat. Och nu visar det sig också att Iraks nuvarande försvarsminister, med annat namn har lyckats få medborgarskap i Sverige, och i åratal lyft bidrag här på en fiktiv adress, medan han i själva verket bott och verkat i Irak. Så demonstreras också slapphetens pris i de svenska kontrollsystemen.

Och när det gäller det tilltagande våldet från ligister runt om i landet som rånar, spränger och bränner bilar, ökar nu irritationen bland väljarna. Det annars så präktiga och regeringsdugliga Socialdemokraterna, nobbas nu av allt fler och är på väg att passeras av det parti man under åratal har förtalat, SD.

Om man nu verkligen önskar att få stopp på kriminaliteten, finns ett gyllene grepp, nämligen att stoppa penningflödet till kriminaliteten. Det finns ett säkert sätt att göra det, och det är att lagföra och med kraftiga böter eller fängelse, bestraffa också de som genom att vara köpare av droger, föder kriminaliteten. En liknelse kan i det avseendet göras med prostitutionen, där sexköparna angrips och lagförs. Inte de “stackars” prostituerade.

En kraftfull rättstillämpning riktad mot köparna av droger och de ställen som distribuerar eller tillåter den hanteringen, skulle skaka om etablissemanget och strypa en väsentlig del av det pengaflöde som nu göder kriminaliteten. Röster och erfarenheter från andra länder pekar också i just den riktningen, men kan vår politiks velande och i vissa avseenden handlingsförlamade ledarskap, komma överens om en sådan inriktning?

För 20 år sedan lade de politiska partierna i stor enighet en ekonomisk strypsnara om halsen på den äldre befolkningen i de som skulle komma att kallas det nya pensionssystemet. Ett system som gjort 100.000 tals äldre till burk plockande fattigfolk, trots långa år i arbetslivet. Då kunde man visa handlingskraft, var finns den när det gäller att stävja kriminaliteten och dess ekonomiska källor.

Slutligen vill undertecknad än en gång tacka för det stora intresse vissa utländska organisationer visar bloggen, genom återkommande skärmdumpar från olika länder. Må ni i visdom och klarsyn berikas av skrivarens synsätt.

2019.11.23

Jarl S

Inga kommentarer: