fredag, november 15, 2019

Demokratiska utmaningar


November månad, vilomånaden mellan höstens bestyr och julhelgens rush och aktiviteter. En skön månad på många sätt. I år och så här långt en ljum månad på landets västra kust, låt vara med lite sol. Dess motsats, regnet har istället fått fylla på grundvattnet, något som enligt uppgift också är viktigt.


Vilomånad eller inte, så fortsätter klotet att snurra på gott och ont. Den kinesiska drakens tentakler sträcker sig långt och låter höra av sig. När Svenska Pen gör den av kineserna från Thailand kidnappade och fängslade svnsk-kinesen Gui Minhai till årets mottagare av Tucholsky-priset, hotar Kina genom sin ambassadör för konsekvenserna från Kinas sida. Så långt sträcker sig det kinesiska kraven på inflytande över ett demokratiskt val i landet Sverige, att man har mage att hota med repressalier.

Och i Hong Kong har det som startade som fredliga demonstrationer för demokratiska friheter, nu förvandlats till ett gatornas krig med allt större offer. Den kinesiska diktaturen låter sig inte utmanas, man ökar våldets förtryck dag för dag. Allt i linje med hur diktatoriska regimer brukar göra.

Motsatsen har sin utveckling i Bolivia, där valfusk och de efterföljande demonstrationerna fått Morales och hans regim att avgå, och landet nu kommer att hålla nya demokratiska val. En välkommen utveckling i demokratins namn när den fungerar som den skall.

Det handlandet hade mycket väl kunnat tillämpas också i HongKong, men demokrati i det avseendet finns inte i diktaturstater. Där råder diktat även riktade till små demokratiska länder som Sverige, om man har fräckheten att sticka upp.

Ny dag och nya utmaningar, de öppna hearings som nu pågår i fallet Donald Trump är en viktig process i det demokratiska tänkandets och handlandets namn. Må de genomgångarna få det amerikanska folket tillbaka på den spelplan som konstitutionens grundare än gång skapade, och som Trump-administrationen gör sitt bästa för att rasera.

2019.11.15

Jarl S

Inga kommentarer: