söndag, september 23, 2018

Politiska svallvågor


Höstvinden viner när stormen Knud passerar vårt land. Dags nu att få del av det regn som inte kom i somras. Inget onormalt i sig, hösten hör regn och vind till, lika mycket som de gula bladen på våra lövträd. Och i allt detta finns också en tjusning, vädrets makter är mäktiga också på det här sättet.

Och inom politiken fortsätter svallvågorna efter höstens val. När den nya veckan startar (24.9) är det dags för att också starta de processer som skall ge landet en ny ledning efter valen. Av allt att döma kommer talmannen att bli den av alliansen föreslagna Andreas Norlén. En person som givet sin juridiska bakgrund och sitt ledarskap av konstitutionsutskottet, borde ha en bakgrund väl anpassad för att också leda riksdagens arbete.

Under veckan kommer också valet av ny statsminister att ske, och måhända är då Stefan Löfvens tid i den rollen över för den här gången. Varken alliansen eller vågmästarna i SD vill ha honom kvar. SD-s roll är i det sammanhanget speciell. Den beröringsskräck de övriga partierna har relativt partiet, delas tydligen inte av de 1,1 miljoner väljare som valde partiet i riksdagsvalet. Inte heller av den mängd väljare som lyft partiet i såväl landsting/regioner som kommuner. När nu också en av Svenskt Näringslivs ledarpersonligheter Antonia Ax:son Johnson, i ett uttalande uppmanar till normala demokratiska samtal med SD, är det värt att notera. Hon är en person med starka rötter i liberala sammanhang, en ideologi som alltid haft åsiktsfrihet och yttrandefrihet som sina kärnvärden. Väl värt att notera i vår tid av låsningar i de demokratiska processer som borde försvara de värdena.

Och i landets andra stad noteras att det nya partiet Demokraterna tar säte också i regionparlamentet. Ett tydligt uttryck för den önskan om förnyelse av politiken som också finns när det gäller vård och omsorgsfrågorna. Tunga overhead-kostnader för byråkratiska funktioner. Dålig styrning och bristande tillit till professionens kompetens när det gäller styrning och utveckling, är bara ett par av många orsaker som lyfts fram som stora problemområden, av de många i verksamheterna som lämnar den eller går över till privata vårdgivare. Med nuvarande utveckling blir den allmänna vården alltmer otillgänglig, och det återspeglas på många sätt, inte minst i de långa vårdköerna.

Den kommande veckan kommer att bli mycket intressant att följa.

2018.09.23

Jarl