torsdag, september 06, 2018

Valspurt 2018

Höstmånaden är här med sina färger och ljumma kvällar. Ännu är det badtemperatur i vattnet för de som känner för ett dopp. Och lugnet har återvänt till skärgårdens alla hamnar. Också det har sin tjusning, det normala får överta kommandot i olika avseenden. Kvar står minnen från den varmaste sommar vi upplevt i vårt land i modern tid enligt SMHI.

Tre dagar kvar till valdagen 2018 när detta skrivs. I opinionsmätningarna ser det ut som att inget parti ramlar ur riksdagen, vilket i sig kan förvåna. KD som varit ”underdog” under lång tid, har gjort en remarkabel uppryckning genom att ta röster från både M och SD. Deras närmande till SD på vissa områden har burit frukt, och partiledaren har varit duktig. Återstår att se om MP, det andra sviktande partiet klarar 4%-spärren.
I övrigt tycks det som att läget efter söndagens val kommer att bli snarlikt det efter 2014 års val. Två jämstora block på ca 40%, och sedan SD med sina ca 20%. Ett parti som inget av de större blocken vill samarbeta med. Det kan bli en jobbig höst för de politiska Sverige. Det är kanske läge nu att inse att politikens trovärdighet beror på de resultat man åstadkommer. Då måste politisk prestige bli mindre viktig, än de frågor man har att styra och lösa. Vården, skolan och omsorgen, lag-och ordning, välfärden och pensionerna. Alla är de områden som behöver tydligt och klart ledarskap under de kommande åren.

Och i den stora världen fortsätter den amerikanska såpoperan runt president Trump. Nu senast sedan den mest trovärdige av USA-s skribenter, Bob Woodward i en bok byggd på intervjuer med personer  anställda i presidentens närhet, vittnat om ett ledarskap präglat av lynnighet, oberäknelighet och förtryck. En president som framställs som ett bortskämt barn i sina attityder och sitt uppträdande. Och en personal runt honom som gör sitt bästa för att bromsa de man uppfattar som beslut skadliga för USA i olika avseenden. Och visst kan man ställa sig frågande till varför det inte ställs några krav på tidigare politiskt kunnande och ledarskap, för den som skall beträda landets högsta ämbete. Politisk skolning borde rimligen vara en förutsättning i det avseendet, i lika hög grad som i andra sammanhang i samhället.

Vem skulle vilja bli opererad av en person som påstår sig vara kirurg, men aldrig har opererat?

2018.09.06