tisdag, september 11, 2018

Valresultat och efterspel

Årets val till riksdag, landsting/regioner och kommuner är avklarade. 84,4% av landets röstberättigade har utnyttjat den rätten, vilket är mycket bra i ett internationellt perspektiv. Debatter och utfrågningar har resulterat i valen av partier, vilka nu förväntas ta tag i de samhällsfrågor som kräver åtgärder i vår tid av både överflöd och sviktande välfärd.

Det politiska systemet har ett ansvar för att leverera i relation till det man lovat. I det ingår också att skapa en handlingskraftig regering, att leda och styra landet de kommande 4 åren. I vårt land med 8 partier i riksdagen är den ekvationen inte självklart lätt. De socialistiska partierna å ena sidan, ställs mot de borgerliga på den andra sidan, och ingen vill regera tillsammans med, eller bli beroende av Sverigedemokraterna med dess dryga 17%, motsvarande ca 1,1 miljoner av de röstberättigade. Folkstyret (demokratin) ställs inför speciella prövningar ibland, just nu är en av dem hur man tillämpar begreppet folkstyre. Det skall bli mycket intressant att följa den process för att finna en handlingskraftig regering som nu påbörjats.
Och i staden vid älven på landets västra kust Göteborg, har ett endast 1 år gammalt lokalt parti, Demokraterna, blivit stadens näst största parti. Partiet skapades av tidigare M-politikern Martin Wannholt, tillsammans med aktiva politiker från andra partier, vilka den vägen ville ge ett alternativ till de som oroade sig för stadens styrning. Och då i synnerhet för det enormt stora riskprojekt som den 3 km långa tågtunneln västlänken, med planerad dragning genom stadens vattensjuka lerbotten innebär. En tågtunnel som blir mycket dyr och tidskrävande att bygga. Som i en tidigare folkomröstning fått avslag, ett avslag som ignorerats av det politiskt ansvariga.

Det finns alternativ till den lösningen (Gårda alternativet), framtaget av ansvarskännande och professionella personer, med stor erfarenhet av den typen av verksamhet. Men hittills har det förslaget helt ignorerats, vilket nu i valet straffat de partier som suttit vid makten. Mest av alla Moderaterna som rasade ner till 14% av kommunrösterna, och nu får anledning att begrunda avstängningen 2015 av sin mest klarsynte, tidigare medlemmen och kommunalrådet Martin Wannholt.
Hade man redan efter valet 2014, valt Martin Wannholts linje att motsätta sig byggandet av västlänken, hade man troligen varit ett 30% parti idag. 14+17% i söndagens val för M istället för enbart 14%. Felaktiga prioriteringar och personlig maktkamp kan ha ett högt pris, vilket nu Moderaterna får känna av.

2018.09.11

Jarl