torsdag, maj 10, 2018

Splittring i fasaden


Högsommarväder i vårtid. Visst är det underbart med värmen, blommorna och lövsprickningen på en och samma gång. Och så förstås havets vaggande vid båtutflykterna till öarna runt omkring. Det är vår på väg till sommar.

För några dar sedan höll SvT valdebatt, den första inför höstens val. Två timmar med olika teman som partiledarna skulle förhålla sig till. Det blev en spretig debatt, inte minst för att deltagarna i sina svar gled in på sina egna favoritspår, och debatttledarna hade inte modet att styra upp debatten. I analyserna efteråt rankas som vanligt vinnare och förlorare. Den kanske största förloraren var nog statsminister Löfven. Hans kroppsspråk och sätt att svara på frågorna, talade för en hårt pressad person. Och sprickorna i den S-märkta fasaden börjar nu synas allt tydligare.

 
Vägval
 
Jakten på SD-väljarna har bara börjat. Medlet tycks vara att lägga den egna migrationspolitiken så nära SD-s som möjligt för att den vägen locka tillbaka väljare. Det kommer knappast att lyckas, inte så länge SD-ledaren Jimmie Åkesson av tittarna ges det högsta betyget i debatten. Pendeln har svängt för långt för att kunna reverseras i någon större uträckning tiden fram till valet. Och de övriga partiernas sätt att närma sig SD synpunkter, kommer av väljarna att uppfattas som en bekräftelse på SD-s synsätt, och därmed belöna dem för insatsen. S-ledningens försök att vända den utvecklingen kommer  troligen att misslyckas.

Och i den stora världen agerar konfliktsökaren Donald Trump på sitt förutsägbara sätt. Det är inte Donald Trump som fått den nordkoreanska ledningen att tona ner sina synsätt, det är kineserna som styr den utvecklingen. I grunden blir det här en kraftmätning mellan USA och Kina, med Nordkorea som en marionett. I fallet Iran kommer sakerna i ett helt annat läge. Om inte USA med sina insatser i Afganistan lyckades, borde man inse det galna i att ge sig på Iran. Men i hökarnas ledarskap har diplomatin liten roll. och hökar triggar hökar. Vad den konflikten kommer att innebära blir vi snart varse, redan har raketregnet mellan Israel och Syrien/Iran börjat,

Kristi Himmelfärds Helg, solen skiner och besökare är på ingång. Dags att planerna för det och några dagar med positiva vibbar och umgänge.

Läsarna önskas en riktigt trevlig helg.

2018.05.10

Jarl S