måndag, maj 28, 2018

Försommartid


Vinga fyrplats den sista helgen i maj denna förunderligt vackra och soliga månad. Vinga fyrplats med så många minnen av de gånger fartygen tagit lots inför ankomsten till Göteborg, eller lämnat lots för långa transatlantiska sjöresor. Fyr-och lotsplats, och Evert Taube som växte upp på ön. Nu förvaltad av Winga vänner, den ideella förening som har förtroendet att förvalta kulturarvet. Under kvällen fylls den lilla hamnen snart helt med gästande båtar och glada positiva människor.

Promenaden upp till fyren på den lummiga stigen. Olvon med sina förunderliga blommor, som inte likna några andra. Det är vackert och stämningsfullt. Känslan av ett besök i naturens egna kyrkorum. Och ett fint avbrott bort från civilisationens ständigt pockande på uppmärksamhet.

 
Olvonblom
 
Där har nu spekulationerna inför höstens val tagit fart. TV-s Agenda den 27 maj tar avstamp i det förhållandet att opinionsmätningar nu visar på att det finns tre partier inom spannet 20-24 % av rösterna. Socialdemokraterna som har en nedåtgående trend, Moderaterna som också sladdar, och uppstickaren Sverigedemokraterna som ökar kraftigt. Att i det läget spänningen ( men också oron) stiger inom partierna och också bland väljarna, är inte konstigt. Dagordningen när det gäller vilka frågor som ges prioritet i debatten framöver kommer i det sammanhanget att vara av avgörande betydelse. Hittills har SD fått allt serverat på silverfat, genom att både S och M i sak gett dem rätt i stort när det gäller migrationsfrågorna. Den gratis skjutsen har lyft dem över 20%-strecket. Men politik är långt mer än så.

Återstår de stora medborgerliga frågorna om välfärden i stort, vård- och omsorgs frågorna, lag-och rätt, trygghetsfrågorna, pensionerna i en tid när fattigpensionärerna ökar också bland dem som jobbat ett helt liv. Göran Perssons skattereform och plundring av atp-fonderna får nu sitt fulla genomslag. Segregationen i skolan och den misslyckade skolpolitiken har redan sänkt det liberala partiet ner till 4%-spärren, och partiet är en av nedflyttnings kandidaterna tillsammans med Mp och KD.

Och i arbetarstaden Göteborg minskas Socialdemokraternas stöd till ca 15% med nu tillgängliga siffror. Samtidigt som det helt nya partiet  Demokraterna väntas få samma storlek på sitt stöd.

Göteborg kommer i så fall att få möta ett helt nytt politisk ledarskap efter valet den 9 september. Hur det ledarskapet kommer att prioritera sina insatser vet ingen. Hösten blir en spännande tid för Göteborgarna.



2018.05.28

Jarl