torsdag, maj 31, 2018

Debatt med skiljelinjer


Rekordvärme över landets andra stad. Det borgar för vattenaktiviteter. En skål sallad inköpt på vägen till båthamnen, och sedan ut i skärgården. Ankrar i en fin vik, i lä för vinden. Några timmar med bad i det 20-gradiga vattnet, och salladslunch passar dagen fint innan återresan och förtöjning i båthamnen.


TV-kvällen bjuder på direkt debatt mellan en besvärad och trängd S-ledare och statsminister, och uppstickaren och rutinerade debattören Jimmie Åkesson för SD. Bra drag av TV att konfrontera de olika partiernas företrädare på det här sättet. Tiden är förbi när man från maktens korridorer kan tiga ihjäl de motståndare man inte gillar.

SD kommer inte att få undertecknads röst, men i demokratins namn bör demokratiska principer få råda.

Tidigare under kvällen har det näst största partiet, moderaterna, genom sin nye ledare Ulf Kristersson gjort sin 15-minuters presentation i mediet. Han vill gärna framställa sig som klok och pragmatisk, hur långt det kommer att bära får framtiden utvisa. Som tidigare skrivits i bloggen, det svenska valet i år blir mycket spännande, inte bara för partierna, utan även för väljarna.

En fråga som inte diskuteras, men borde göra det är synen på kompetenta politiker till de tusentals poster som sedan skall tillsättas. Hur har partierna det med kompetenta “lag” att ta hand om de vinster man skördar? De tomma stolarna och avhoppen från politiska uppdrag borde få betydligt större utrymme i den offentliga debatten, än det gör.

Det är ändå efter valen som allt det politiska arbetet skall göras, av dessa tusentals förtroendevalda. Bästa lag vinner brukar det heta, frågan om det gäller också i politikens värld borde vara intressant.



2018.05.31

Jarl