fredag, maj 04, 2018

Kampen om väljarna


Så har då de politiska partierna i landet i norr startat kampen om väljarna. Listorna till höstens val är klara och registrerade. Prioriteringen av de budskap man vill föra fram är i stort klar. Återstår att föra ut budskapen, få dem högprioriterade och vinna debatterna. Så ser agendan ut i stort i alla partier.

En väljargrupp som troligen kommer att få ökat intresse i höstens val är de äldre, 65+-arna. Dels därför att de är många, ca 25% av väljarkåren ojämnt fördelad mellan stad och land, mellan de olika kommunerna. Dels därför att pensionsfrågan, nu 20 år efter den plundring av ATP-fonderna som gjordes för att restaurera den svenska statskassan under 90-talet, nu fått fullt genomslag på pensionerna. Vilket resulterat i att antalet fattigpensionärer nu överstiger 300.000 i även officiell statistik. Hur de väljer att rösta, eller om man väljer att inte rösta, har betydelse för utfallet av höstens val.
Valets vindar

Sverige har med sina många och delvis små partier ett osedvanligt splittrat politiskt landskap. Följden av det är också att det blir svårt att skapa politiska majoriteter, och att också små partier kan få oproportionerligt stort inflytande i regeringsbildningen. Det förhållandet syns tydligt på energipolitikens område, där Centern under de borgerliga åren, och Mp under senare år varit starkt pådrivande när det gäller skrotningen av viktig och väl fungerande kärnkraft, till förmån för kostsam och hårt skattesubventionerad vindkraft. Något som expertis på området starkt ifrågasatt.

Kommer höstens val att innebära starkare och tydligare majoriteter? Troligen inte givet att inget av de två stora blocken vill samverka med uppstickaren SD. Samtidigt speglar SD på ett skickligt och tydligt sätt de stämningar som finns bland människorna i stort, och i synnerhet den del som ser sin generella välfärd krympa.

Vår tid har under senare år präglats av ständiga kriser inom offentlig sektor, detta oavsett om man väljer skolan, sjukvården eller polis-och rättsväsende. Hur man väljer att framställa och föreslå lösningar på de frågorna kommer troligen att bli tungan på vågen i valet av parti för en stor majoritet av väljarna.

Att för första gången på 25 år inte vara en del av valrörelsen känns både främmande och befriande. Främmande därför att valen är demokratins högtidsstund, när korten skall upp på bordet, och väljarna förkunna sin dom, det sporrar på många sätt.  Befriande genom att nu slippa allt det arbete i möten och framträdanden som är en självklar och väsentlig del av valrörelsen.
Noterar att Stefan Löfven, och hans fru Ulla, han som arbetande svetsare och hon som sekreterare på samma företag som undertecknad, har en annan  verklighet att förhålla sig till i årets val.

2018.05.04

Jarl