onsdag, maj 23, 2018

Som man bäddar..


Underbar morgon när jag lämnar hamnen för några fina timmar på havet. En lätt dyning utifrån vaggar båten när vi närmar oss det öppna havet. Längst ut i havsbandet ligger målet, den gamla fyrplatsen Tistlarna. Öppenheten för havets vindar och ett inlopp som kan verka skrämmande för många, gör att ön fått bli till en mindre ofta besökt utpost. Men väl där väntar ett inspirerande naturlandskap, och en känsla av historiens vingslag, när man ser bebyggelsen och går de numera nästan igenvuxna stigarna. Efter promenader, lunch och bad i det kristallklara vattnet, är det dags att återgå till hem och andra aktiviteter.


Valrörelsen i landet i norr, som Sverige kallats i bloggen många gånger, har nu så smått kommit igång. Nytt för årets valrörelse är att de stora partierna S och M nu valt att legitimera den tidigare så hårt kritiserade migrationspolitik som uppstickaren SD drivit. Om man i någon mån trodde att det skulle gynna det egna partiet, så visar istället opinionsmätningarna motsatsen. Den stora vinnaren är SD, i och för sig tämligen logiskt. Nu rapporterar media att SD är största parti bland manliga väljare. Som man bäddar få man ligga- också politiskt.

Årets val kommer att bli en rysare för många partier. Miljöpartiet som tidigare var en uppstickare, är nu ett parti i kris. Gamla trotjänare lämnar partiet pga både dess politik och dess kompromisser. Partiet får inte ihop vallistor i många kommuner, och 4%-spärren är en realitet för dem.
Liknande dilemma har också KD och L. Det vore mycket förvånande om inte något parti får lämna riksdagen efter höstens val.

Och Donald Trumps konfrontationspolitik skapar en ökande oro i världen i stort. Relationen med de gamla vännerna i EU är skakad. Handelsfrågorna har blivit storpolitik igen efter USA-s hot om sanktioner mot de länder som inte accepterar den amerikanska synen på Iran. Och den nordkoreanska islossningen förefaller bli ett ytterligare misslyckande.

I den politiska världen ser det ut att bli en händelserik sommar.



2018.05.23

Jarl S