tisdag, juni 12, 2018

Junidagar 2018


Så har då bloggen fått vila en dryg vecka, medan skribenten återknutit kontakten med en av de kulturmiljöer som finns med återkommande sedan många år, nämligen den grekiska. Landet som plågats svårt av dålig ekonomi, kriser som gjort att EU framtvingade en kursändring i landets ekonomi för några år sedan. Nu ser det bra mycket bättre ut. Det här året väntas en rekordinvasion av turister, den näring som mer än andra bär det grekiska samhället. Ca 30 miljoner besökare väntas under året, motsvarande 3 ggr landets befolkning. Och nu fruktar man, med rätta att det kommer att skapa stora problem på många orter. Lagom är bäst som svensken säger, och synen på Grekland som ett lågkostnadsland är det dags att revidera. Man har lärt sig att ta betalt för sina tjänster och varor.

Nu till det alltid intressanta dagsaktuella i politiken, och dags för lite storpolitik igen. Donald Trump, den trumpne presidenten var naturligt nog en av deltagarna när världens ledande ekonomier i G7 gruppen samlades för möte i Kanada. Väl där blev han hårt hanterad av samtliga övriga länders ledare. Så stor blev besvikelsen av det mötet att den trumpne vägrade skriva på den gemensamma kommunike man gick ut med efter mötet. Sprickan i de storpolitiska gemenskaperna är uppenbar, rimligen kommer det att få konsekvenser på många områden.


Mot den bakgrunden åkte sedan Trump ner till Singapore för möte med ledaren för ett av världens mest marginaliserade länder. Nordkoreas unge och relativt nye ledare Kim Jong-Un kanske står honom närmare i psyke och kompetens, än de ledare han hade att möta i G-7. När detta skrivs börjar signalerna komma om att mötet i Singapore varit positivt. Givet den oberäknelighet som visat sig vara Trumps signum, får den uppfattningen tas med “lämplig nypa salt”.

Kim Jong-Un är i allt väsentligt styrd av den kinesiska jätten, och har att rätta sig därefter. Och Kina i sin tur har nått sitt nuvarande välstånd genom det smarta samarbete man har med de tekniskt utvecklade ländernas olika företag. Den position som “världens verkstad” man uppnått den vägen, vill man inte mista. Den tillåts inte en självupptagen nordkoreansk ledare sabotera.

När lilleputt nationen Nordkoreas ledare nu sitter tillsammans med ledaren för världens mäktigaste land, så är det som en marionett styrd från Peking han fungerar.



2018.06.12

Jarl