måndag, april 30, 2018

Vår i luften

Våren är här och blommorna börjar åter lysa upp i allt det grå och vintriga. Lövsprickningen är i full gång, det är Valborg när detta skrivs, i norr skall brasan spraka och talen hållas, om bara inte snön gör det traditionella svårt denna för dem snörika vinter.

Här på landets västra kust arbetas det nu med förberedelserna för årets båtliv. Sjösättningarna pågår för fullt, för de som vill vara tidigt ute. För egen del blev båtresan från varvet i Munkedal 27-28.4 en fin start på säsongen. Strålande fint väder om än frisk motvind. En vacker resa ner mellan myllret av öar till Skärhamn för en första övernattning, och därifrån till GBG via Marstrand dagen efter.
Kyrkösund 27.4.18

Det känns lite speciellt att passera alla de fina sommarhamnarna, och se dem nästan öde och övergivna. Än dröjer det innan den stora ruschen ut mot öarna och havsbandet kommer igång.

Så några tankar rund den litterära världen och dess problem. De omständigheter som Svenska Akademien och dess dinosaurier till ledamöter försatt sig i måste rimligen föra till viktigare och större konsekvenser än att de kloka lämnar och dinosaurierna med Horace Engdahl som exempel blir kvar. Synd på en stor svensk institution, men inte förvånande, korruptionen har många ansikten.

Nu till den litterära världen som fungerar, nämligen de priser som fått beteckningen August priserna. För ett par år sedan var det psykologen och författaren Kristina Sandbergs tur att få priset för sin trilogi över en kvinnas liv och hennes upplevelser under åren från sent 30-tal till vår mer moderna tid. Böckerna är mycket läsvärda som dokument över utvecklingen, inte minst ur ett kvinnligt perspektiv. Från den traditionella hemmafru normen, till den tid med utbildning och arbetsliv som vi som efterkrigsbarn på ett naturligt sätt blivit del av.

Nog kan den läsningen rekommenderas inför en sommar med många tillfällen till vila och avkoppling.



2018.04.29

Jarl S