fredag, april 13, 2018

Makt och pengar



Aprilmorgon, vinden är kylig efter en kall natt, men solen förebådar en varm dag. Vårens signum, kalla nätter och solvarma dagar är här sedan några dar tillbaka. Härliga tider i väntan på olika aktiviteter som hör årstiden till.

Dags också att kommentera en del händelser av vikt i den politiska världen, och ge dem en förtjänt uppmärksamhet. I internationell press spekuleras det nu vilt om vad följderna av gasattacken och massakern i Syriska Ghouta kan medföra. En uppladdning av stridskrafter från i vart fall USA, England och Frankrike dras nu samman i östra medelhavet för att från de positionerna kunna straffa den syriska ledningen för dess sätt att hantera “fredsfrågan” i Syrien. En fråga man med rysk hjälp och mot FN-s resolutioner struntat i.




Ryssland i rollen som Assads beskyddare försökte inledningsvis att skrämma de västerländska initiativet, genom hot om motangrepp, men ser nu att stridskrafter dras samman och positioneras för ett angrepp.

Samtidigt har den  ryska ledningen och dess ekonomiska elit, sedan länge placerat sina ekonomiska tillgångar i andra värden och valutor än de ryska. Placeringarna i länder som Schweiz, Cypern,England, och USA med fler länder är omfattande. En större konflikt skulle tveklöst innebära kursfall på börserna, risk för att de ryska tillgångarna konfiskeras vilket i sig är ett större hot sett från oligarkernas sida, än ett begränsat anfall på Assad-regimen.

Mot den bakgrunden skall nu ses att Putin och den ryska regimen nu gör sitt bästa för att tona ner den retorik man bara för några dagar sedan hotade västländerna med. Nu handlar det inte bara om makt, nu handlar det om att rädda de tillgångar man byggt upp i de västliga demokratierna, och vilka kommer att hotas av en eskalerad konflikt.

Återigen förtjänar att påpekas, att ondska måste med fasthet bemötas, det gäller i Syrien idag, och kan gälla någon annanstans imorgon. Trumps idioti, bevisad av att han försöker att förvilla omvärlden med sitt smaklösa twittrande, bär inte frukt längre.

Det visar bara på den brist på klokt ledarskap som USA har för närvarande.



2018.04.13

Jarl