måndag, april 09, 2018

Sommardag i april


Efter vinter kommer vår och sommar. Efter årets mycket kyliga mars månad, talar man om en rekordsen vår. Ca en månad senare än vanligt enligt offentliga beräkningar. Desto viktigare och mer välkommen var den 8 April. På landets västra kust visade bilens utomhustermometer +21 grader vid bilresan till Nääs Fabriker, det gamla industriområdet som blivit en mycket välbesökt oas, efter förvandlingen till hotell och shoppingområde med möjlighet till SPA och bad i den angränsande sjön.


Också den här dagen var det fullt på parkeringen. Festklädda människor som tydligen firade någon tilldragelsen, blandades med andra som var ute för rekreation med barn och vänner. Och på den lilla lekparken varvades barnens lek med gymnastikföreningens mer hurtiga och svettdrypande övningar.

När så hungern krävde sin uppmärksamhet, fanns det närliggande cafeet med också varma rätter och sallader. Och för första gången i år var det riktigt skönt att sitta på uteserveringen och njuta av stunden. Fånga tillfället, carpe diem som någon i sällskaper uttryckte det.

Tillbaka lagom till de tidiga kvällsnyheterna konstateras än en gång att vansinnet i Syrien  fortsätter. Nu skall tydligen de rester av demokratimotstånd som återfinns i Syrien gas bombas bort. Att det innebär ännu en tragedi med ihjälgasade barn och gamla bekommer tydligen inte Assad-regimen och dess allierade Ryssland och Iran. Så fortsätter tragedin som redan varat längre i tid än 2-a världskriget, och drivit miljonernas mångfald på flykt undan den egna maktapparatens krav på oinskränkt makt. En makt baserad på vapen och våld, urskillningslöst och skoningslöst.

Hur den här maktkampen kommer att sluta är alltför tidigt att orda om. Kommer omvärlden att acceptera  utvecklingen, eller kommer så småningom motreaktioner? FN är som vanligt låst av det veto som dess säkerhetsråd sitter fast i. Och de resolutioner om eldupphör som man proklamerat där, struntar Assadregimen och dess allierade i. Dags för den del av världen som anser sig stå för demokratiska värderingar att tydligt träda fram.

2018.04.09

Jarl