onsdag, april 18, 2018

Propagandakriget


Dags för några synpunkter på de politiska skeendena sedan senaste blogg skrevs. Men först en intressant notering. Sedan länge har bloggen en stor krets internationella läsare, oftast fler än de svenska, trots att bloggen skrivs i svensk text. Återkommande skärmdumpar på 100+ avsnitt, tyder på ett särskilt intresse, och kanske också av särskilda personer och organ. Jag tackar för den uppmärksamheten.

Nu till utvecklingen i den syriska frågan de senaste dygnen, och det propagandakrig som nu blåser med sina olika vindar. Att USA-s omstridde president behöver utrikespolitiska poäng för att balansera sina problem på hemmafronten är uppenbart. En begränsad och uppblåst aktion i Syrien, avsedd att visa handlingskraft och uppbackad av England och Frankrike, blev resultatet. Eftersom angreppet var väl annonserat, liksom dess troliga mål, blev anfallet i grunden tämligen meningslöst, och den syriska ledningen kunde andas ut och triumfera. Man hade lyckats skjuta ner ett antal inkommande robotar enligt uppgift, och ingen större skada skedd.


Alternativet, att rikta ett oannonserat anfall direkt mot den syriska politiska och militära ledningens högkvarter, och därmed ge ett adekvat svar på ryssarnas och den syriska ledningens bombningar av Aleppos och många andra ställens civilbefolkning och sjukhus, hade varit långt mer proportionerligt, och med direkta politiska konsekvenser.

Nu kan den ryska ledningen andas ut samtidigt som man sprider sitt propagandistiska gift över media och en oengagerad omvärld. Och den syriska mardrömmen fortsätter. Nog borde konflikter som ryssarnas förlustkrig i Afghanistan, och många andra konflikter av liknande slag visa att vägen till fred och frihet förutsätter mer än sönderbombade städer och befolkningar.

Vår i luften och värme på gång. dags att avsluta dagens lilla notering, och återgå till andra och nog så viktiga angelägenheter.



2018.04.18

Jarl S