fredag, mars 30, 2018

I påsktider



Påsktider, ljusets och vårens återkomst. Så borde det vara, och är också i den första bemärkelsen. Ljuset och sommartiden är här, men på morgonpromenaden denna långfredag, visar temperaturen minus 5 grader också på landets västra kust.

 
Gryningsljus i påsktid
Å
rets påsk blir säkert minnesvärd och fin för de många i vårt land som värdesätter snö, skidor och skoterfärder till kaffestugor och rastställen där man kan njuta av strålande solsken i ett gnistrande snövitt landskap. Det är vårvinter när den är som bäst.

Samtidigt längtar nog många i landets sydliga delar på att få sätta igång med sitt trädgårdspyssel, och båtfolket att få börja arbetet inför sjösättning. Något som inte gärna görs när kylan biter i kinderna, och den globala uppvärmningen håller till på annat håll.

Annars är veckans snackis i stort fokuserad kring ett begrepp de flesta väl känner till, nämligen Facebook. Det globala nätverk som blivit en del av det normala kommunikationsmönstret för en majoritet av befolkningen i de utvecklade länderna. Ett nätverk där man har vänner och bekanta, byter tankar och åsikter i stort som smått. Men också ett företag som tjänar mycket stora pengar på reklam och försäljning av info om oss som medborgare. Information som kan skräddarsys för att styra riktad reklam till oss eller i förekommande fall utnyttjas av lobbyister och politiska partier för att styra de val vi gör, utan att vi egentligen förstår det.

Det som vi kallar sociala medier har kommit för att stanna, men på vilka villkor? Om de utnyttjas till att undergräva den demokrati vi tror oss leva i och med, kanske utvecklingen blir mer ett hot än en möjlighet? Hat och hot som en återkommande del, och ett problem i chattar och kommentarsfält gör också att mediet blivit en belastning och börda för många.

Dags att återgå till det interna arbetet och firandet av påsken med nära och kära, och att ännu ett år få önska läsarna en riktigt trevlig påsk.



2018.03.30

Jarl