onsdag, mars 14, 2018

Marsdagar 2018





Marsdagar, det här året präglat av vinterns grepp över landet. Från vänner i norr rapporteras att mer snö kommit än någonsin förr. Och ännu har inte vårvinterdagarna med takdropp kommit igång. Det kan bli en lång väntan i år innan vårblommorna tinar fram.

För oss på landets västra kust har vinterna gjort ett lamt försök att fördröja våren. Men ljusets återkomst och fåglarnas ökande sång i träden bär bud om varmare och än ljusare dagar.

Och ute i den stora världen pågår maktkamperna på låg och hög nivå. Ryssarnas val att förgifta personer i England med nervgas skapar än en gång rubriker och påminner om den ryska ledningens totala brist på respekt för de människor man inte gillar. Morden på Litvinenko, Politkovskaya och Nemkov, vilka kommenterats i tidigare bloggar, är bara toppen på isberget. Att sedan den ryska ledningen förnekar all inblandning, saknar helt trovärdighet. Nog är det hög tid att omvärlden börjar reagera på riktigt.

När så den amerikanska utrikesminister Rex Tillersson agerar med ett fördömande riktat mot den ryska ledningen, avsätts han av Trump. Samme Trump som i valrörelsen hyllade Putin som ett föredöme. En person att se upp till och samverka med.

Den amerikanska demokratin som den utvecklats under mer än 200 år, är nu satt under attack av en president som vill se sig i samma grandiosa sits som Putin. De som opponerar mot hans politik, sparkas och ersätts med “egna ja-sägare”. Samma process pågår på många olika områden, inte minst inom de rättsvårdande myndigheterna.

Men sannolikheten att två alfahannar som Trump och Putin på sikt kommer att vara överens, är nog lika sannolik som på sin tid överenskommelsen mellan Stalin och Hitler. I ett  visst givet läge kommer konfikten mellan de två att blossa upp. Ett expansivt Ryssland har med bombflygets hjälp fört fram sina positioner i Syrien. Och de beslut som tagits i FN om vapenvila respekteras överhuvudtaget inte av Assad och Putin.

Den utvecklingen är nog något som upprör inte bara FN.

2018.03.14

Jarl