måndag, mars 05, 2018

Vasaloppssöndag



Vasaloppssöndag, en av  årets högtider för många människor. Dels de som skall åka de 9 milen mellan Sälen och Mora, dels en stor publik, vänner och anhöriga som följer kampen i de vita spåren. En kamp som är lika mycket en prövning av den egna förmågan, som någonting annat.

Visst är det intressant att notera att nästan alla som intervjuas, är så positiva till deltagandet. Även de som uppenbart tagit sig vatten över huvudet, och inte kommer att åka skidor ner till Mora. För dem väntar busstransport dit, och mat och ombyten.

Med egna erfarenheter från 13 lopp mellan Sälen och Mora är det lätt att dras med i rapporteringen, och kanske också lusten att göra om prestationen ännu finns där.

Årets lopp blev speciellt, genom den utbrytning som 2 åkare gjorde med en gång. Dom hade ett försprång på mer än 5 minuter som mest, men innan Hökberg var den utbrytningen infångad. Nästa försök att smita från de övriga gjordes då av en norsk löpare, och det såg länge ut som att han skulle lyckas. Men krafterna tog slut och någon km innan Mora var han också infångad av klungan av åkare.

Som så många gånger förr blev det en rafflande spurt som avgjorde vem som blev vinnare i världens mes prestigeladdad skidlopp. Norrmannen Nygaard var riktigt rörd av glädje över sin prestation.

Damernas lopp blev också en verklig solskenshistoria . En av de kvinnliga svenska skidåkare som funnits med i många år Lina Korsgren, fick äntligen triumfera. Länge ledde en norsk åkare damklassen, men vid Oxberg, 3 mil från Mora var Korsgren ifatt henne. Segermarginalen här blev ovanligt stor, med än 4 minuter.

Förhållandena i spåren den här gången var utmärkta. Alla som var med fick nog uppleva skidåkning när den är riktigt bra, och organisationen runt Vasaloppet, eller för den delen Vasaloppsveckan, är föredömlig. Vid undertecknads första lopp 1965, var antalet deltagande drygt 4000. En snörik vinter även den, men utan den maskinutrustning som man nu har för att preparera spåren. Ännu finns i minnet jobbet med att ta sig fram i djupsnön i dåligt preparerade spår.

Men av någon anledning blev det återkommande besök och deltagande. I år var 16000 anmälda deltagare. Och anmälningarna till loppet kommande år fylls snabbt under de kommande veckorna.

Visst är det ett intressant fenomen.

2018.03.05

Jarl